MORE SE ZACRVENILO, A ONDA SE ZAČUO JEZIV ZVUK: Turisti su u strahu gledali šta se događa

Svijet
MORE SE ZACRVENILO, A ONDA SE ZAČUO  JEZIV ZVUK: Turisti su u strahu gledali šta se događa
.

Užasni prizori ovih danas su stigli s Farskih otoka, gdje je u tradicionalnom događaju naziva Grindadráp, ubijeno na desetine kitova.

Naime, grupa kitova kretala se u blizini ovog otočja budući da je sezona migracija, ali običaj tamošnjih kitolvaca je da ih tjeraju prema obali, gdje ostaju zarobljeni, a onda ih lokalci ubijaju. 

Alastair Ward, student s Cambridge univerziteta, objavio je slike s ovogodišnjeg Grindadrápa, a na Farskom je otočju slavio proslavu diplome. 

kitovi

"Šetali smo kad nam je prišla jedna obitelj i rekla kako smo sretni, možemo vidjeti kako kitovi stižu. Mislili smo da će biti samo jedan, ali onda smo ih vidjeli sve više i više, a čamci su ih tjerali prema obali. Nisam mogao vjerovati koliko kitova ima. Tjerali su ih u zaliv i udarali veslima", ispričao je on.

"Kad su prišli, svi su sa obale potrčali u plićak i počeli su ih ubadati. Čak su i djeca bila tamo, vukli su užad i skakali po kitovima koji su sporo umirali.  Samo smo sjedili i gledali to, potpuno šokirani."

U zalivu Sandav Gur ubijeno je više od 180 kitova. 

kitovi1

"Zvuk koji je dolazio od umirućih kitova je bio jeziv. Zabijali su im kuke u otvore za disanje, i ubadali velikim noževima. No, tamo je to ljudima normalno. Tako su odgojeni", rekao je ovaj student.

I dok lokalci kažu da je ovo tradicija stara stotine godine, i da im meso i mast od kitova pomažu da prežive zimu, čelnici grupe s Farskih otoka koja se bori protiv ubijanja kitova navode da nema potrebe da se ubije 180 kitova i da dosta mesa samo istrune na obali...

Svakog ljeta, članovi grupe idu s brodovima i pokušavaju zaustaviti ubijanje kitova, no često bivaju uhapšeni.

Pogledajte fotografije koje su objavljene na društvenim mrežama.

kitovi3

kitovi4

kitovi5

kitovi6

kitovi7

kitovi8

kitovi9

kitovi10

kitovi11

kitovi12

kitovi13

kitovi14

kitovi15

kitovi16

kitovi17

 

 

 

Ne propustite