EU uplatila Italiji milijarde eura za obnovu infrastruktura

Svijet
EU uplatila Italiji milijarde eura za obnovu infrastruktura
.

Europska unija uplatila je Italiji milijarde eura za obnovu infrastruktura, odgovorio je u četvrtak Bruxelles populističkoj vladi koja je krivnju za loše održavanje prometnica povezala s financijskim obvezama prema Uniji.

Nakon katastrofalnog urušavanja vijadukta u Genovi pri čemu je poginulo najmanje 38 osoba po službenim podacima, talijanski ministar unutarnjih poslova, euroskeptik Matteo Salvini, optužio je Bruxelles da punjenje proračuna EU stavlja ispred sigurnosti.

“Vrlo je ljudski tražiti nekoga na koga svaliti krivnju kada se dogodi tako strašna nesreća kao što je ova u Genovi. Ipak, treba sagledati činjenice”, napisao je na Twitteru povjerenik EU za proračun Guenther Oettinger.

U sedam godina, od  2014. do 2020. Italija treba primiti 2,5 milijarda eura za ceste i vlakove, zatim 12 milijarda eura iz Fonda za regionalni razvoj za  pomoć siromašnijim regijama, a dobila je i zeleno svjetlo za 8,5 milijarda eura namijenjenih nacionalnoj potrošnji, podsjetio je Oettinger, izvijestila je HINA.

Ministar Salvini rekao je u utorak nakon nesreće da obveze prema inozemstvu priječe Italiju da troši više novca potrebnog za sigurnost škola i autocesta.

Autocesta A10 na kojoj se nalazi đenoveški vijadukt Morandi dio je transeuropske prometne mreže. Riječ je o programu razvoja prometne infrastrukture koji treba odgovoriti na zahtjeve europske direktive iz 2008. o sigurnosti cesta, rekao je glasnogovornik Komisije Christian Spahr.

Ne propustite