IZDATO UPOZORENJE NA POZNATOM LJETOVALIŠTU, TURISTI U STRAHU: "Ako je vidite, bježite što dalje"
Jedna od najotrovnijih vrsta riba - fuga, koja luči otrov koji je 1.250 puta jači od cijanida uočena je u Strimonskom zalivu.
Ovu vijest objavljena je i na grčkom jeziku u vidu upozorenja.
![]()
Jedna korisnica Facebooka objavila je status u kojem piše kako mještani Stavrosa pišu o ribi koja se na na grčkom zove "Lagokefalos" i koja se pojavila u Strimonskom zalivu. Takođe piše da je ona bezopasna po plivače, ali otrovna ukoliko se konzumira.
![]()
Podsjećamo, fugu riba već vijekovima predstavlja izuzetan delikates na japanskoj trpezi, iako se zna da njen organizam sadrži tetrodotoksin. Ta smrtonosna bistra supstanca nema ukus i miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predjelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži ribe.
Umijeće i iskustvo kuhara jedini je garant da večera nekom neće biti posljednja u životu, jer protivotrova nema. Nesretna žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svjesna čeka sporu i bolnu smrt, koja će nastupiti zbog gušenja.
![]()
Jede se u sušiju ili pečena, od nje se kuha ukusna supa, a stavljaju je i u različite salate i predjela. Onih koji su specijalitet s fugu ribom uspjeli da probaju samo jednom ranije je bilo zaista mnogo, ali otkako su uvedena striktna pravila i obuka za njenu pripremu, broj smrtnih slučajeva nakon konzumiranja ove ribe je znatno smanjen.
![]()
Fugu danas smiju da pripremaju samo kuhari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi. Oni ekstremniji ostave sasvim malu količinu otrova, tek toliko da gostu utrnu usne.
![]()
Čak ni visoka cijena od 100 do 200 dolara po osobi ne odvraća ekstremne ljubitelje ribe da probaju ovaj specijalitet. Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci po cijeni od oko 200 dolara, ali upravo odatle vreba opasnost.
![]()
Kad osoba koja ima nedovoljno iskustva odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna.