SAD: Sankcije ruskoj i kineskoj kompaniji zbog Sjeverne Koreje

Svijet
SAD: Sankcije ruskoj i kineskoj kompaniji zbog Sjeverne Koreje
.

Američko Ministarstvo financija saopštilo je da je uvelo financijske sankcije ruskoj i kineskoj tvrtki, zbog toga što su, unatoč embargu pod kojim je Sjeverna Koreja, i dalje trgovale s njom.

Kineskoj grupaciji Dalian Sun Moon Star International Logistics Trading Co i njezinoj podružnici SINSMS u Singapuru zamjera se da su izvozile alkohol i cigarete u Sjevernu Koreju krivotvoreći dokumente o isporuci.

Ta "ilegalna" prodaja cigareta Sjevernoj Koreji vrijedi više od milijardu dolara na godinu, dodaje američka administracija u priopćenju, kako prenosi Hina.

Ruska tvrtka Profinet i njezin glavni direktor Vasilij Kolčanov također su pod sankcijama, zbog toga što su sjevernokorejskim brodovima pružali lučke usluge.

Uvrštenje tih poslovnih subjekata na "crnu listu" američkog Ministarstva financija "potvrđuje opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država da spriječi svaki priljev novca za djelatnosti i programe proizvodnje oružja za masovno uništavanje, u skladu s odlukama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", navodi se u saopštenju.

Ne propustite