U zgradi Predsjedništva BiH završen sastanak Izetbegovića i Komšića

Bosna i Hercegovina
U zgradi Predsjedništva BiH završen sastanak Izetbegovića i Komšića
U Sarajevu je u ovim trenucima završen sastanak koji su održali zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić.

U Sarajevu je u ovim trenucima završen sastanak koji su održali zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić. Tema razgovora je nedavno potpisani sporazum između DF-a i Saveza za promjene i SDA.
Lideri SDA, DF-a i stranaka unutar Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP) potpisale su 9. novembra u Sarajevu dokument "Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014.-2018.". 

Sporazum, između ostalog, predviđa rješavanje pitanja formiranja koordinacionog mehanizma u pregovorima s Evropskom unijom, knjiženje perspektivnih vojnih lokacija te izmjenu Zakona o PDV-u.

Nakon višesatnog razgovora sa Komšićem, Izetbegović je u izjavi za medije kazao da će na sutrašnjem sastanku, koji je dogovoren sa čelnikom HDZ BiH Draganom Čovićem, koje se tiču vlasti u BiH i da će pokušati približiti stavove.

- "Međutim, radi se o dvije koncepcije na koji način to odraditi. Mi želimo zajednički život Bošnjaka, Hrvata, konstitutivnih naroda, građana BiH i ne mislimo da je put stvaranje dviju škola, dviju televizija, dva naroda, dva entiteta, dviju izbornih jedinica pod jednim krovom. Mislimo da to nije put."- rekao je Izetbegović novinarima.

"Ako se Čović odluči za SNSD, to vodi jednoj vrsti talačke situacije kada je riječ o BiH, u smislu nove ruske politike prema EU. Ako je to izbor, u redu, ja neću u njemu učestvovati", rekao je Komšić novinarima uoči sastanka sa Izetbegovićem i dodao da njega interesuje BiH u EU.

 

 

 

Ne propustite