Lejla Slipić za Novi.ba: ''SPORTOM ZA BOLJE SUTRA''

Bosna i Hercegovina
Lejla Slipić za Novi.ba: ''SPORTOM ZA BOLJE SUTRA''
.

Lejla Slipić, uskoro šesnaestogodišnjakinja, trenutno najbolje plasirana BiH kajakašica, a kada je u pitanju region, bolje od nje je plasirana samo jedna Slovenka. Lejla je rođena u Zavidovićima, kako i sama kaže, u gradu na tri rijeke i  uskoro kreće u drugi razred srednje ekonomske tehničke škole.

O svojim uspjesima, planovima, ali i problemima s kojima se bori, Lejla je govorila za Novi.ba.

lejla-voznja

Novi.ba: Kada se javila ljubav prema kajakaštvu, i kako baš taj sport koji u BiH i nije naročito popularan?

Lejla Slipić: Kajakom se bavim od svoje 11. godine, ljubav prema kajaku sam naslijedila od svoga oca Suada, koji je inače bivši kajakaš i on je moj trener.

lejla1

Novi.ba: Koliko već trenirate i koji su Vaši najveći uspjesi? Ima li neki na koji ste posebno ponosi?

Lejla Slipić: Moje prvo takmičenje je bilo u aprilu 2014.  u Zavidovićima  na domaćem terenu kada sam u pionirskoj konkurenciji prvi puta pobijedila. Članica sam Akademskog kajak kluba “DUGA“ Zavidovići. Najviše treniram na rijeci Bosni ponekad i na rijeci Krivaji kada je vodostaj povoljan za trening kajaka na divljim vodama.

2016. sam postala državni prvak u kadetskoj konkurenciji u disciplini slalom na divljim vodama, a već naredne godine to sam potvrdila i u juniorskoj konkurenciji. Bila sam pobjednica takmičenja 'Otvoreno prvenstvo grada Zagreba 2016' u kadetskoj konkurenciji u disciplini spust na  divljim vodama, takođe sam u 2017. godine pobijedila na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u dvije discipline i to slalom i sprint na divljim vodama u kadetskoj konkurenciji.

2017. godine na takmičenju u Banja Luci na rijeci Vrbas sam nastupila prvi puta kao seniorka na takmičenju „INTERNATIONAL WILDWATER CANOEING CLASSIC RACE“ , zauzimanjem 6. mjesta osvojila sam prve bodove u Svjetskom rankingu, što smatram svojim prvim najvećim rezultatom.

Ove godine 2018. sam se takmičila na dva velika takmičenja i to EURO CUP i WORLD CUP, i to u seniorskoj konkurenciji. Na trećoj utrci EURO CUP-a koji se odražavao u Banja Luci zauzela sam 6. mjesto i osvojila prve bodove u EURO CUP-u.  Svoj svakako najveći uspjeh postigla sam ove godine na WORLD CUP 2018. u Celju osvajanjem 21. mjesta u disciplini sprint na divljim vodama. Trenutno se nalazim na 47. mjestu Svjetske rang liste za kajakašice u seniorskoj konkurenciji ( trenutno najbolje plasirana BiH kajakašica, a samo je jedna Slovenka ispred mene što se tiče regiona).

lejla4

Novi.ba: Znamo da se u sport u našoj zemlji ne ulaže previše, pa kakvo je stanje s kajakaštvom, da li ste imali neku pomoć bilo kojeg nivoa vlasti kao uspješna i mlada kajakašica?

Lejla Slipić: Kao što ste rekli kajakaštvo nije naročito popularan sport i vrlo malo se izdvaja na općinskom i kantonalnom nivou, iako je jedini sport u Zavidovićima sa višestrukim državnim prvacima zadnje tri godine i sa učešćem u EURO CUP-u i WORD CUP-u. Od sredstava koje dobijemo na godišnjem nivou jedva da možemo otići na jedno do dva takmičenja. Imamo par sponzora koji nam pomažu da odemo na sva planirana takmičenja u toku godine.

Najveći problem je nabavka takmičarske opreme koja košta cca 2.000 EURA. Ja nastupam sa kajakom koji je 5-6 kg teži od takmičarskih kajaka, što je dodatno opterećenje za postizanje boljih rezultata na velikim takmičenjima kao što su EURO CUP i WORLD CUP.

Zahvaljujući našim prijateljima iz dijaspore ove godine smo nabavili jedno profesionalno-takmičarsko veslo, takođe dijaspora mi je mnogo pomogla da nastupim na EURO i WORLD CUP-u.

lejla3

Novi.ba: Ko je Vaša najveća podrška u tome čime se bavite?

Lejla Slipić: Svakako moja najveća podrška je moj tata, jer kada mi je mama umrla kada sam imala 12 godina on se sam brine o meni. Sve moje pobjede su posvećene mojoj rahmetli mami.

lejla

Novi.ba: Kako uspijevate uskladiti sve obaveze i školu i treninge?

Lejla Slipić: Imam razumijevanje u školi kada su pitanju pripreme i odlazak na takmičenje i njih raduju svi moji sportski rezultati

lejla5

Novi.ba: Koji su Vaši planovi za budućnost?

Lejla Slipić: Planiram se i dalje baviti ovim sportom i postizati što bolje rezultate, predstavljajući svoj klub, grad, kanton i svoju državu.

Naravno prioritet mi je moje školovanje.

lejla2

Novi.ba: Imate li neku poruku za sve mlade sportaše?

Lejla Slipić: SPORTOM ZA BOLJE SUTRA

lejla-slipic-dxo

Inače, prije početka intervju, saznali smo da je 02.augusta počelo Evropsko juniorsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama u Skoplju-Makedonija, na koje Lejla Slipić nije otišla, kako je na svom Facebook profilu napisao Lejlin tata, Suad, ''ostala je kod kuće iz samo nekom znanih razloga''. Za Novi.ba, Suad je otkrio šta je zapravo pozadina svega.

„To sam ja napisao frustriran ignorisanjem lokalne zajednice (Općinski načelnik i Općinski sportski savez) i kantonalnog ministra za sport koji nijednim svojim gestom nisu iskazali dužno poštovanje za sve rezultate koje je ove godine Lejla napravila učešćem na Evropskim i Svjetskim takmičenjima, predstavljajući svoj grad, kanton i državu na tim takmičenjima", rekao je Lejlin tata i dodao:

„Bez obzira na sve nedaće i ne uvažavanje postignutih rezultata mi idemo dalje. Učestvovanjem na takmičenjima mi smo dio Evrope i tu se lijepo osjećamo i uživamo u svemu tome daleko od naše bosanske nimalo lijepe svakodnevnice, daleko od svega ružnog koga ima i previše.“

Ne propustite