OVA STVORENJA STANUJU U VAŠEM KREVETU I POLAHKO VAM UNIŠTAVAJU PLUĆA I KOŽU: Riješite ih se samo jednim sastojkom

Sve za dom
OVA STVORENJA STANUJU U VAŠEM KREVETU I POLAHKO VAM UNIŠTAVAJU PLUĆA I KOŽU: Riješite ih se samo jednim sastojkom
.

Vjerovatno ste dosta puta primijetili da vam na krevetu i posteljini nalaze male bubice. To su obično stjenice. 

Osim toga, na odjeći često budu moljci koji vole da grizu taj materijal.

stvorenja

Kako biste ih otjerali, ne trebate koristiti hemikalije i uništavati svoje zdravlje. Ono što vam može pomoći jeste eterično ulje lavande. Prijatnog je mirisa, a otjerat će te nepoželjne goste. 

Čak ćete otjerati i pacove. Samo popršćite nekoliko puta po tim mjestima krevetu i primijetit ćete poboljšanje.

odjeca1

Osim toga, poboljšat će vam raspoloženje. Neće bit ni potrebe da uzimate osvježivače vazduha koji su inače vrlo štetni za zdravlje.

lavanda2

Također, eterično ulje lavande će otjerati i ove bubice koje vole boraviti na posteljini i odjeći. Isprobajte, nećete se pokajati, naravno ako niste alergični na lavandu.

lavanda3

Prirodne metode tjeranja svih vrsta insekata iz vašeg doma

Mreža je najbolja zaštita 

Mreža na prozoru izrazito je korisna jer sprečava ulazak ne samo komaraca i muha nego i skakavaca, kojih se inače teško riješiti drugim metodama.

muha-u-supi

Ne dirajte jelenke jer vam neće naškoditi

jelenak

Jelenak se hrani trulim voćem i ne izaziva štetu. U nekim je zemljama i zaštićen jer mu se broj smanjuje. Pokupite ga na papir i izbacite iz kuće.

Roštilj bez komaraca

komarac

Želite li spriječiti da vas komarci gnjave dok uživate u roštilju na otvorenom, bacite na ugljen grančicu ružmarina ili kadulje. Miris gorućih aromatičnih biljaka odbit će krvopije.

Paprena metvica tjera sve štetočine

metvica

Pomiješajte 30 mililitara ulja paprene metvice s litrom destilirane vode, natočite je u posudu sa sprejom i poprskajte sve kuhinjske površine.

Na muhe crvenom muholovkom...

muhe

Komarci ne mogu podnijeti miris lavande, limunastog eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. No ako navečer ostavite upaljeno svjetlo i otvoren prozor, zavući će se u kuću čak ako im ondje ne miriše. 

lavanda2

Najsigurnije rješenje su mrežice na prozorima, a korisno je i riješiti se ustajale vode - onu u zdjelicama za kućne ljubimce i kupkama za ptice trebalo bi mijenjati barem dvaput na tjedan, a iz vrta ukloniti predmete koji skupljaju kišnicu. Komarci su najaktivniji ujutro i uvečer za razliku od muha koje su u to doba “pospane”, pa ih je lakše pogoditi muholovkom. 

muholovka

Bolje je gađati malo iznad nego po sredini jer muhe na opasnost reagiraju tako da polete uvis. Najbolje su crvene muholovke zato što muhe slabo vide tu boju. 

Stjenice se vraćaju

stjenice
Stjenice su aktivne noću, a njihovi ugrizi izgledaju poput osipa. Posljednjih se godina ponovno pojavljuju u razvijenim zemljama. Vrlo ih se teško riješiti, pa je to najbolje prepustiti stručnjaku.

Pranje rublja na visokoj temperaturi

ves-masina
Broj grinja koje žive u prašini smanjit ćete redovitim usisavanjem. Pranje posteljine na temperaturi od 60 stupnjeva također ih uništava.

Moljci vole i kuhinju

moljci-rupa-odjeca
Zimsku odjeću prije spremanja u ormar dobro operite i osušite te u ormar stavite malo lavande. Da obeshrabrite kuhinjske moljce, zatvarajte namirnice u staklene ili plastične posude.

Uholaže ne idu u uho

uholadza
Vjerovanje da se uholaže zavlače u uho urbani je mit. One su bezopasne, a u vrtu reguliraju broj štetnih kukaca. U kuću ih privlači prolivena voda.

Temeljito usisavanje uklanja buhe

buhe

Buhe u kuću ulaze na leđima ljubimaca, pa ih redovito četkajte i perite. Ako se buhe zavuku u tepih ili tapecirani namještaj, potrebno ga je temeljito usisati.

Ne pušite dok prskate

pusenjezene123rf

Pri prskanju kemijskim preparatima pazite da ne udišete njihove plinove, zaštitite kožu i nemojte pušiti dok prskate. Pazite i da ne dođu u dodir s hranom.

Muhe mrze eukaliptus

muha-620x354

U gazu zamotajte metvicu, lovor, klinčić ili bosiljak i objesite kraj otvorenih vrata. To će odbiti muhe. Ili uzmite vatu koju ste nakapali eteričnim uljem eukaliptusa.

lovor4

Pridržavajte se uputa na insekticidima

Odlučite li se za neki komercijalni pripravak protiv buba, strogo se pridržavajte uputa. Većina sredstava opasna je za ljude i kućne ljubimce.

 

Ne propustite