OLUJA POHARALA NJEMAČKU: Promet paraliziran, letovi otkazani

Svijet
OLUJA POHARALA NJEMAČKU: Promet paraliziran, letovi otkazani
.

Nevrijeme koje je nakon sedmicu suše i vrućina prošlo preko Njemačke u smjeru zapad-istok najviše je ugrozilo željeznički promet. Djelomično su za promet bile zatvorene važne željezničke trase između Hamburga i Berlina, te Hamburga i Koelna.

oluja

Nakon višesedmičnih ekstremnih vrućina i suše Njemačku je u četvrtak poslijepodne poharalo nevrijeme, a saobraćaj je u mnogim dijelovima Njemačke bio paraliziran satima.

Ljeto ne posustaje, ali stiže blago osvježenje uz jedan od naljepših prirodnih fenomena
 
 
Zbog olujne fronte na pola sata je u četvrtak predvečer bila zatvorena i najveća njemačka zračna luka u Frankfurtu. U toku večeri je otkazano preko 150 letova.

ol1

Na jednoj od najprometnijih cestovnih prometnica, A3 koja od sjeverozapada vodi ka jugoistoku zemlje, promet je usred ljetnih praznika bio zatvoren satima zbog grana koje su ležale po kolniku.

ol3ol2ol7ol2

Iako je došlo do blagog zahlađenja, meteorolozi ne predviđaju kraj vrućina u Njemačkoj.

"Vruće dane s preko 30 stupnjeva Celzija možemo očekivati do listopada", priopćila je Njemačka meteorološka služba (DWD) u petak.

Požar na jugu Portugala pod kontrolom
Portugalski vatrogasci stavili su u petak pod kontrolu golem šumski požar koji je tjedan dana harao područjem oko Monchiquea na jugu zemlje, ali su i dalje na najvišem stupnju pripravnosti, objavila je mjesna civilna zaštita.

"Možemo reći da je taj požar stavljen pod kontrolu", rekla je glasnogovornica civilne zaštite Patricia Gaspar, dodajući da su vatrogasci i dalje u stanju pripravnosti.

"Moramo biti i dalje na oprezu kako bismo mogli reagirati na ponovno aktiviranje požara koje će se sigurno dogoditi", kazala je.

"Rizik od požara je i dalje visok" zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta, "povećanja temperature i pada vlažnosti zraka" koji se očekuju.


U petak ujutro na opožarenom području bilo je više od 1300 vatrogasaca i četiri kanadera.

Evakuirani stanovnici počeli su se polako vraćati u svoje domove.

"Raseljeno je 49 ljudi", kazala je Gaspar.

Požar je izbio prošli petak u okolici Monchiquea, 164 kilometra južno od Lisabona. Ozlijeđena je 41 osoba, od kojih jedna teško. Među njima je 22 vatrogasaca.

Požar se dogodio na području na kojem rastu borovi i eukaliptusi koji su lako zapaljivi, a progutao je površinu od 27.000 hektara.

Ne propustite