U padu helikoptera u centralnom dijelu Japana poginule dvije osobe

Svijet
U padu helikoptera u centralnom dijelu Japana poginule dvije osobe
.

Spasilački helikopter vlade japanske prefekture Gunma, u kojem se nalazilo devet osoba, srušio se na planini u centralnom dijelu Japana. Ministarstvo saobraćaja i lokalna vlada navode da su dvije osobe smrtno stradale, prenosi Kyodo News.

Helikopter, koji je ministarstvo saobraćaja identifikovalo kao Bell 412EP, poletio je sa heliodroma u gradu Maebashi u 9.15 sati i trebalo je da se vrati u 10.45 sati. Do gubitka kontakta sa kontrolom saobraćaja došlo je malo poslije 10 sati, a krhotine helikoptera pronađene su popodne u planinskoj šumi u Gunmi.

Helikopter je letio iznad tog područja kako bi procijenio trasu puta na granicama Gunma, Nagano i Niigata prefektura, navodi se u saopćenju  vlade prefekture Gunma. Trasa puta je trebala biti puštena u subotu.

Ministarstvo zemljišta, infrastrukture, saobraćaja i turizma klasificiralo je pad helikoptera kao nesreću.

Helikopter je popravljan od aprila do juna zbog problema sa motorima, rekao je viši zvaničnik vlade.

Posadu helikoptera činili su pilot  star 57 godina, mehaničar star 60 godina, zaposlenici kompanije Toho Air Service,  ujedno i članovi prefekturnog odjela za upravljanje katastrofama kao i  druga dva člana posade starosti 44 i 38 godina. Pet ostalih putnika  su vatrogasci, od kojih je jedan starosti 47,  trojica  po 42 godine i jedan starosti 43 godine.

Helikopter je korišten od maja 1997. i imao je 7.000 sati leta.

U martu prošle godine helikopter iste vrste srušio se u centru Japana,  i tada je smrtno stradalo svih devet članova spasilačke ekipe.

U novembru iste godine, helikopter  kompanije Toho Air Service, srušio se u selu Ueno, u prefekturi Gunma, pri čemu su poginule četiri osobe.

Ne propustite