PREDSJEDNIK SRBIJE

VUČIĆU STIGLO JEZIVO UPOZORENJE: Ako uvedemo vojsku na Kosovo, NAPAST ĆE NAS NAJVEĆA VOJNA SILA!

Objavljeno:10.08.2018 - 12:20
A A A Times Arial

Činjenica da velike sile ne priznaju, odnosno nemaju nameru da uvaže Rezuluciju 1244, za nas samo znači da mi imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana.

Vučić je to rekao na pitanje novinara može li Srbija, nakon učestalih napada na Srbe i špekulacija prištinskih medija o raspoređivanju snaga bezbednosti na administrativnoj liniji, da na Kosovo "uvede" hiljadu pripadnika svojih snaga bezbjednosti, kako to predviđa rezolucija UN.

vucic12

"To nije pravo i to nije pravično, ali mi se borimo u skladu s vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo", rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, on je lično povodom ideje o povratku hiljadu vojnika upozoren da ćemo, ako to pokušamo, doći u sukob s najvećom vojnom silom na svijetu.

"Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt", prenio je predsjednik Srbije upozorenje koje je dobio.

dpqk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvww1rn01eqv8vy2e0yzrkzddhzmmyzgnkndkzymu5yjm2mja2nmy2nzguanbnkzmczqjcaighmae

Kaže i da je više puta poredio situaciju, recimo, s rezolucijom o Jerusalimu, gdje su zapadne sile odbacile Trampov pritisak da svoje ambasade prebace u taj grad, kako je uradila Bijela kuća.

Oni su to, dodao je, pravdali činjenicom da bi takav postupak bio u suprotnosti s rezolucijom o Jerusalimu.

ic-k9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtudnn01eqv8vymi5ngnjy2qwotcyymm0zmnhmgvlnja5mtrmyjnizmuuanblz5gtas0cqgcbotab

"Samo sležu ramenima"

"Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protivpravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sležu ramenima, pogledaju u svoje savjetnike i...ništa", naveo je.

To je, kaže, ozbiljna situacija, te želi da građanima objasni da te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

"Važi samo pravo sile i mi u skladu s tim moramo da se trudimo da sačuvamo mir i bezbjednost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju", poručio je Vučić.

vucic9

"Platforma Prištine obesmišljava sve razgvore"

Prema njegovim riječima, platforma za pregovore koja je predstavljena u kosovskom parlamentu otežava razgovore u Briselu, ali i pokazuje prave namjere Prištine, rekao je danas predsjednik Aleksandar Vučić, ali i ukazao da su, bez obzira na to, razgovori jedino rješenje.

"Tu platformu kada pročitate vidite da nisu ostavili ni milimetar, ni jedan odsto prostora za bilo kakav dogovor", rekao je Vučić, ističući da je druga stvar da li će taj dokument dobiti većinu.

marko-djuric-hapsenje-pristina-n1

Vučić smatra da pod spoljnim pritiskom takva platforma neće biti usvojena u pokrajinskoj skupštini, jer bi, kaže, svakom bilo jasno da sve posle toga postaje besmisleno.

Ali, takav tekst govori, istakao je, o namjerama i željama Prištine.

 

Odgovor Haradinaju

On je podsjetio i na izjavu iz Prištine da bi nam učinili strašnu čast i uslugu time što će da prihvate pomirenje, ukoliko ih priznamo.
 
Kako je rekao, ono što bi Srbi trebalo da dobiju po tome je da nam Albanci kažu - evo, prihvatamo to da se pomirimo sa vama, ako nas priznate.

haradinaj

Prema njegovim riječima, takav stav proizlazi iz činjenice da oni žive u potpuno zatvorenom sistemu, gde i nema prostora za drugačiji glas.

Vučić je istakao da je ponosan što u Srbiji nije tako i naveo primjer festivala "Mirdita", gdje su i Srbi i Albanci iz Prištine mogli da dođu i kažu sve najgore o njemu...

"Kod njih postoji to - Srbi su počinili zločine, genocid, Srbe smo pobedili u ratu, kao da Amerikanci nisu ni učestvovali, zato moraju da nas priznaju, a onda ćemo mi biti voljni da učinimo strašan ustupak i da kažemo da smo se pomirli, mada suštinski to ne mislimo", rekao je Vučić.

haradinaj

Kada to čujete onda shvatite, naglasio je, da to prosto nije realno, niti je moguće, niti ima mnogo veze sa ovozemaljskim životom.

Dodao je da smo i Srbi mnogo puta živeli u sopstvenim zabludama, ali i da je veoma zadovoljan što danas racionalno i dobro procjenjuju sveukupno stanje, i ne zadovoljavaju se i zaluđuju samo sopstvenim idejama i stavovima.

vucic10

"U svakom slučaju, biće vrlo teško kada neko dođe sa takvom ili sličnim platformama u Brisel, ali Srbija neće da odustane od razgvora zato što su razgvori jedino rješenje" zaključio je predsjednik Srbije.

vucic7

"Odlazak Euleksa - logično"

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je i da nije sasvim tačno da Euleks odlazi sa KiM, jer će predstavnici te misije biti tamo, ali je ponovio da je strašna greška učinjena kada je ta misija uospšte došla, umjesto da sve ostane pod okriljem UN.

13383592289749-euleks

"Euleksa će biti na KiM, ali to niko ne smije da kaže kako se ne bi zamjerili prištinskim vlastima, jer su tamošnje partije albanske u međusobnim sukobima.

Nadali smo se, kaže, da će ta misija svoj posao da obavlja profesionalno, a saglasio se sa ocjenama da njeno djelovanje nije bilo na najvišem nivou.

Ono što ga brine je što Srbi ne uživaju zaštitu i trpe napade.

435005-eulex-f

Na tvrdnje iz Prištine da nisu u pitanju napadi po etničkoj osnovi, Vučić je upitao "a, po kojoj su onda", ako je riječ o napadu na pravoslavnog sveštenika i njegovu porodicu.

"Oni rade sve to po komandi", naglasio je predsjednik Srbije.

On je ponovio da predstoje razgovori u Briselu, da nije veliki optimista, ali da će Srbija dati sve od sebe da do komprimisa dođe.

 

"Nije poenta energertika, već uzimanje sjevera KiM"

Vučić je rekao da Albanaci imaju samo jedan san, a to je zauzimanje sjevera južne srpske pokrajine, i u tom svjetlu treba, kaže, videti i svako njihovo insisitiranje na pregovorima o energetici. On je naveo da se prvih šest tačaka Briselskog sporazuma tiču isključivo Zajednice srpskih opština, te da tek nakon ispunjenja tih obaveza može biti govora o daljim pregovorima.

vucic

- Mi nemamo sporazum o energetici, po stoti put ponavljam istu stvar. Nema ga, a obaveza iz Briselskog sporazuma je da se nastavi duskusija o energetici i Telekomu. U međuvremenu smo o Telekomu postigli sporazum, to je jedna rečenica u okviru tačke 13, postigli smo dogovor oko Telekoma i on je sproveden u djelo - rekao je Vučić i dodao da energetika može doći na red, ali tek na kraju, nakon ispunjenja Briselskog sporazuma.

Kako kaže, insistiranje na dogovorima oko energetike je način na koji Albanci žele da zauzmu sjever KiM.

vucic

- Oni žele na sve načine da zauzmu sjever Kosova, to je suština svega. Znaju oni da nema Srba u Štimlju, da ih nažalost nema u Suvoj Reci, da ih je oko 300 u Orahovcu, možda svega 400 u Velikoj Hoči. Jedini njihov cilj je zauzimanje sjevera, energetiku hoće da bi mogli da zauzmu Valač i da bi mogle Gazivode da zauzmu fizički. To je sva suština i ništa drugo. Ja im govorim u lice od početka, i vama govorim, i rekao sam milion puta i međunarodnim predstavnicima - ne može - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je "ponovo u igri" i zakon o Trepči, te da je to još jedan dokaz da se sve što Albanci rade "tiče sjevera".

- Oni imaju samo jedan san, to je zauzimanje sjevera pokrajine. Po onome što smo mi potpisali sa NATO, oni nemaju pravo da ulaze sa svojim trupama na sever bez dvostruke saglasnosti. To su kršili već dva puta, kada su koristili lažne razloge za upad sa oklopnim vozilima i oružjem, jednom kada su pričali lažnu priču o vozu koji nisu ni vidjeli, a drugi put kada se desio incident sa Markom Đurićem - rekao je Vučić.

vucic11

On je podvukao da je Srbija spremna na razgovor, ali da postaje sve teže održati mir i stabilnost, budući da je sve izraženija nervoza među Albancima.

- Žele po svaku cijenu da zauzmu sve ono što oni misle i čini im se, po pravu, koje su im dali Amerikanci i neke zapadne zemlje bombardujući Srbiju, da na to imaju apsolutno pravo i tako se ponašaju - kazao je Vučić.

Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da mu još niko do danas nije odgovorio na pitanje zašto bi neko iz ambasade Katara u Berlinu plaćao našim političarima 200.000 evra, kao što se dogodilo u slučaju Vuka Jeremića.

vucic2

Odgovor, rekao je Vučić novinarima, i ne očekuje.

On je, naime, na pitanje da li se korupcijom smatra i ako neko prima novac iz inostranstva da bi ovdje u Srbiji rušio vlast, rekao da bi to bilo teško dokazati, jer nigde neće pisati da je to novac za rušnje vlasti.

"I nemam problem da neko prima pare od Katara. Ja pričam o ovim lopovima koji kažu da će da me tuže. Nije problem da neko prima novac iz inostranstva, ali da to bude transparentno. Ali, još nisam čuo odgovor zašto ambasada Katara iz Berlina 200.000 eura daje ovde, šta to plaća političarima. Razumijem da plaća Al Džaziru, ali ne mogu da razumem zašto političare, ali odgovora nema niti će ga biti", zaključio je.

vucic1

Mediji su prethodnih dana prenijeli da je Ambasada Katara u Nemačkoj isplatila Vuku Jeremiću 200.000 eura, ali i da on odbija da kaže u kakvim je vezama sa katarskim vlastima, zašto mu je uplaćen taj novac i zašto baš preko ambasade u Berlinu.

 

Vučić o poslovanju Er Srbije: Nadam se da posluju pozitivno

Vučić je rekao i da se nada da kompanija Er Srbija (Air Serbia) posluje pozitivno i da je siguran da je to tako ako se "isključe" prekookeanski letovi ove kompanije, ali da u ovom momentu o tome nema precizne podatke.

tesla-2

Vučić je na pitanje novinara, da li kompanija Er Srbija posluje pozitivno, jer je do sada tako poslovala zahvaljujući bespovratnoj pomoći države, rekao da se nada da je poslovanje te kompanije "u plusu".

"Ja se nadam da da, iako je to užasno teško", rekao je Vučić.

"Ako isključite prekookeanski let, siguran sam da posluju pozitivno, a nadam se da će čak i sa prekookeanskim letom poslovati pozitivno što je zastrašujuće teško".

Rekao je da u ovom momentu nema precizne podatke o poslovanju Er Srbije, te da će na nekoj od narednih konferencija pripremiti podatke za novinare.

vucic

"Potrebni su nam uzbunjivači"

Vučić je rekao i da Srbiji preko potrebni uzbunjivači, ljudi koji ukazuju na korupciju, i izrazio nadu da će Srbija promeniti odnos prema njima, jer je to, objasnio je, važno za napredak naše zemlje.

"Korupcija je teška bolest, veliko zlo i prava pošast savremenog doba i uzbunjivači su nam preko potrebni", rekao je Vučić novinarima poslije učešća na međunarodnoj konferenciji "Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije".

Vučić je rekao da je zadovoljan što smo pre tri godine počeli da primjenjujemo Zakon o zaštiti uzbunjivača, te ocenio da smo u mnogo čemu, ne samo u regionu, po tom pitanju među najboljma.

vucic

"Međutim, još mnogo toga treba da radimo - ne da dostignemo evropske i svjetske standarde, već da promenimo sopstvenu svest i da razumemo da uzbunjivači nisu ljudi koji narušavaju sistem, već oni koji prije svega štite sistem", naglasio je Vučić.

Prenio je da su tokom konferencije izneseni najgori primjeri korupcije, gdje su stvari završavane i smrtnim ishodom, i rekao da vjeruje da ćemo kao društvo imati snage da još snažnije nastavimo sa primjenom Zakona o zaštiti uzbunjivača, kroz saradnju svih organa.

"Prije svega u saradnji Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Pravosudne akademije i uzbunjivača. Nadam se da će onda rezultati biti još bolji, da će društvo razumjeti primjenu ovog Zakona", rekao je predsjednik Srbije.

On je naglasio da će uzbunjivači i pravosudni organi imati podršku države u svom radu.

vucic

"Imamo dobar zakon"

On je rekao i da Srbija ima dobar zakon o uzbunjivačima i da su mnoge zemlje zainteresovane da se upoznaju sa načinom na koji se on primjenjuje, navodeći da se sistem pokrenuo i da se neće ići unazad kada je reč o uzbunjivačima.

Zakon je, podseća predsjednik, stupio na snagu 2015.godine i podsjetio da je najveća čast koju sami sebi možemo da učinimo je da kažemo ko je nepravdu počinio.

"To je najveća usluga koju možemo da učinimo društvu. Društvo koje ćohe pravdu to mora da prepozna. Ja se nadam da je naše društvo tu potrebu prepoznalo uz sve probleme sa kojima se suočama i sa kojima će tek da se suočava", rekao je Vučić na međunarodnoj konferenciji o uzbunjivačima u SANU.

On je ukazao na dobru praksu da zaposleni u pravosuduju odlaze na sertifikovane obuke u vezi sa ovom temom, navodeći da je već 800 sudija, kao i 100 tužilaca i 100 advokata tu obuku prošlo I već se, kaže, vide rezultati.

"Donijete su presude, uzbunjivači dobijaju zaštitu, sistem se pokrenuo", rekao je predsjednik dodajući da sve to neće ići ni brzo, ni lako, ali je svima jasno da se unazad neće ići

Kaže i da će cilj koji smo zajedno postavili, a to je pravda u društvu, biti ostvaren kada uspemo da procesuiramo sve koji su umešani u korupciju, kao i one na koje su uzbunjivači ukazali.

"Mislim da je pravda nešto što je našem društvu najpotrebnije", primjetio je Vučić.

vucic

Primjer sprege pogrebnika i Hitne pomoći

Bivši direktor Hitne pomoći u Beogradu Borko Josifovski prenio je na konferenciji svoje iskustvo kada je ukazao na spregu ljekara Hitne pomoći i pogrebnika, a zbog čega je, kaže, završio na "stubu srama" i zbog čega je smijenjen.

Rekao je da su ga tada nazivali ludakom i šarlatanom.

Predsjednik Vučić je poslije obraćanja Josifovskog kazao da država ima obavezu da zaštiti građane koji pokušavaju da spasavaju živote drugih i dodao da će se, ukoliko je tačno to što je bivši direktor Hitne pomoći rekao, truditi da se ta nepravda ispravi, ne kršeći Ustav i zakon.

Ističući da je Zakon o zaštiti uzbunjivača dobar, Vučić je rekao da se može reći da smo jednu oblast "relativno dobro" pokrili, a da je potrebna promjena svijesti, da "budemo samokritični i gledamo u budućnost."

(Novi.ba/Blic.rs)

 

  
 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA