VELIKA OPASNOST PRIJETI SRBIJI, NAPADAJU SVE LJUDE: Uzrok je jeziv, a ovi dijelovi su NAJUGROŽENIJI!

Region
VELIKA OPASNOST PRIJETI SRBIJI, NAPADAJU SVE LJUDE: Uzrok je jeziv, a ovi dijelovi su NAJUGROŽENIJI!
.

Tijekom posljednja dva mjeseca u srpskoj opčini Kuršumlija čak 240 osoba zatražilo je liječničku pomoć zbog uboda stršljenja. 

Prema riječima tamošnje načelnice Hitne službe Doma zdravlja Nene Vučković, od svih tih pacijenata, samo je jedna starija gospođa (80) na liječenje dovezena u kritičnom stanju jer ju je ubolo više od 100 stršljena.

strsljen3

- Osamdesetogodišnju gospođu ubolo je više od stotinu stršljena i to uglavnom u glavu i ramena. Imala je sreće što smo brzo reagirali. Naime, zvala je hitnu pomoć iz najudaljenijeg sela na planini Radan, rekla je Vučković za novinsku agenciju Beta te dodala da je gospođa prebačena u Prokuplje na daljnje liječenje.

Vučković je rekla da se broj pacijenata koji su pretrpjeli ubod stršljena znatno povećao u odnosu na prošlu godinu, ali i da su posljedice uboda na koje se žale drukčiji.

strsljen5

- Primijetili smo da su alergijske reakcije, kao i toksične, daleko izraženije u odnosu na ranije periode, kada u ovo doba godine budu tek sporadični slučajevi uboda stršljena. Nadalje, broj pacijenata koje smo primili je alarmantan, dodala je.

strsljen4

Broj pacijenata se, naime, svaki dan povećava.

- U srijedu smo tijekom dnevne smjene zbog uboda stršljena primili desetak pacijenata. Prema našim podacima, tijekom posljednjih deset dana primili smo sedamdeset pacijenata, što je drastičan podatak, rekla je Vučković i pojasnila da su pacijenti većinom sa sela, a pojasnila je da su najviše na udaru berači voća.

strsljen1

Vlasnica plantaže kupina iz sela Sagonjevo Milijana Simijonović rekla je za Betu da velika vlaga i nagla suša pogoduju razmnožavanju stršljena te da je to razlog velike najezde.

- Voće ih mami, kupine, kruške, grožđe i ostalo, pa su berači voća u strepnji i strahu. Stalno moraju paziti da ih stršljen ne ubode, a one manje pažljive gotovo sigurno ubodu. A ima ih puno, kaže.

strsljen1

Stanovnici sela Žuč su rekli da su u svom mjestu uočili puno gnijezda stršljena, a Gvozden Danilović je rekao da ga je jednom prilikom napao čitav roj.

- Nastanili su se u pomoćnom objektu, na ulaznim vratima. Cijeli jedan roj me počeo ganjati. Spas sam pronašao u (rijeci Toplici). Morao sam se baciti u hladnu vodu. Imao sam sreće što me nijedan nije ubo, rekao je Danilović.

strsljen2

OVI DIJELOVI SRBIJE SU NAJUGROŽENIJI 

 Žrtve krupnih napasti više nisu isključivo lovci i poljoprivrednici, već i stanovnici velikih gradova koji mogu da zarade ubod sve i dok rade nešto potpuno banalno, kao što je čekanje na semaforu.

strsljen3

Tragične smrti Užičanina Vladana (43) i jednog muškarca (69) iz Malog Požarevca koga je pre pet dana beogradska Hitna pomoć primila sa pet uboda u tijelu, podsjetili su sve da strah od ovih zujalica nije nimalo bezrazložan.

Za samo nekoliko dana živu glavu su jedva izvukli Budimir i Mihajlo iz Bistrice kod Nove Varoši, nakon što ih napao roj od stotinak stršljenova, dok je Dejanu iz okoline Šapca u susretu sa ovim insektom cijelo telo utrnulo u naletu bola.

strsljen4

Stršljenovi, koji su u ovo doba godine najaktivniji, više nisu samo opasnost za one koje žive na selu, upozoravaju stručnjaci.

- Stršljenovi, kao i ose, najviše vole i traže toplotu. Njima jako prija visoka temperatura i možda ih stoga ima i nešto više ove godine, mada prave analize, po mome znanju, nisu rađene. Činjenica je da se llima promenila i već je godinama unazad u gradovima toplije nego na selu. Onda ne čudi što se onda stršljenovi iz šuma premeštaju u urbana mjesta, jer oni uvijek idu ka toploti - kaže dekan Biološkog fakulteta u Beogradu dr Željko Tomašević.

strsljen5

ZAŠTO JE OVAJ UBOD OPASAN?

Ose, stršljenovi, ali i drugi insekti, poput muhe "klintonke", u stanju su da naprave jako dubok ubod i izazovu zapaljenje limfnog tkiva. 

- Ubod je opasan jer organizam na njega reaguje tako što se stvara zapaljenska reakcija. Kod pacijenata sa izraženijim imunološkim reakcijama, zapaljenje je jače nego obično, te oni često kažu kako su "alergični" na ujed. Ukoliko njih ovaj insekt ubode, može doći do sistemskih promjena, a neki put i do smrti - kaže tamošnja doktorica Nevenka Dimitrijević. 

 
strsljen6

 

Nekada se dešava da čovek i ne zna šta ga je tačno ujelo, ali stršljena uglavnom vide, jer je sporiji.

- Ukoliko pacijent znaju da pojačano reaguje na takve situacije, treba odmah da se jave ljekaru i da obavezno uzmu tabletu, jer do pojave nekih alergijskih reakcije može da prođe i nekoliko sati", ako ne, dovoljno je držati haldne obloge na tom mjestu. Ukoliko bolovi budu jaki, pojavi se otok i crvenilo, onda je ipak potrebno javiti se  ljekaru - kaže dr Dimitrijević.

strsljen7

O pričama da ako vas stršljen ujede dva puta, treći nećete preživeti, lekari kažu da ih je teško provjeriti, jer su do sada više uboda mahom "zarađivali" samo lovci.

NEKOLIKO TRIKOVA 

Ose i stršljenovi su odmah počeli da padaju mrtvi

Jedan čovjek iz Srbije poslao je tamošnjim medijima fotografiju svog patenta, te je odlučio da pomogne svima koji se bore sa najezdom insekata. 

osa2

osa1

On je osmislio izuzetno praktični recept koji može da olakša i donese pobjedu svakog od nas u ratu koji vodimo sa stvorenjima čiji ubod može da bude veoma opasan, čak i smrtonosan.

flasa1

- Komšije su mi se na početku smijale zato što kačim flaše i čaše po svojoj lozi, ali me nije bilo briga. Ja moram da zaštitim svoju djecu od osa i stršljenova koji napadaju grožđe, a kolateralna šteta su na kraju nedužni klinci koji se igraju napolju. Za njih jedan ubod može da bude koban - istakao je  Goran.

Na plastične flaše je zalijepio samo dvije stvari koje u kombinaciji djeluju ubitačno na leteće napasti - ljepak za hvatanje miševa i slatko od voća (naglašava da je nekada probao i sa sokom, i da je bilo podjednako efikasno).

flasa2

Promiješao je magičnu supstancu i zakačio flaše na mjestu gde uzgaja lozu, a svakog dana je u njima vidio svoje nove "žrtve".

 

Sada se u sopstvenom dvorištu i bašti osjeća bezbednije i zna da je doprinijeo tome da njegova djeca budu sigurnija u svakoj igri.

muha

Prirodne metode tjeranja svih vrsta insekata iz vašeg doma

Mreža je najbolja zaštita 

Mreža na prozoru izrazito je korisna jer sprečava ulazak ne samo komaraca i muha nego i skakavaca, kojih se inače teško riješiti drugim metodama.

muha-u-supi

Ne dirajte jelenke jer vam neće naškoditi

jelenak

Jelenak se hrani trulim voćem i ne izaziva štetu. U nekim je zemljama i zaštićen jer mu se broj smanjuje. Pokupite ga na papir i izbacite iz kuće.

Roštilj bez komaraca

komarac

Želite li spriječiti da vas komarci gnjave dok uživate u roštilju na otvorenom, bacite na ugljen grančicu ružmarina ili kadulje. Miris gorućih aromatičnih biljaka odbit će krvopije.

Paprena metvica tjera sve štetočine

metvica

Pomiješajte 30 mililitara ulja paprene metvice s litrom destilirane vode, natočite je u posudu sa sprejom i poprskajte sve kuhinjske površine.

Na muhe crvenom muholovkom...

muhe

Komarci ne mogu podnijeti miris lavande, limunastog eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. No ako navečer ostavite upaljeno svjetlo i otvoren prozor, zavući će se u kuću čak ako im ondje ne miriše. 

lavanda2

Najsigurnije rješenje su mrežice na prozorima, a korisno je i riješiti se ustajale vode - onu u zdjelicama za kućne ljubimce i kupkama za ptice trebalo bi mijenjati barem dvaput na tjedan, a iz vrta ukloniti predmete koji skupljaju kišnicu. Komarci su najaktivniji ujutro i uvečer za razliku od muha koje su u to doba “pospane”, pa ih je lakše pogoditi muholovkom. 

muholovka

Bolje je gađati malo iznad nego po sredini jer muhe na opasnost reagiraju tako da polete uvis. Najbolje su crvene muholovke zato što muhe slabo vide tu boju. 

Stjenice se vraćaju

stjenice
Stjenice su aktivne noću, a njihovi ugrizi izgledaju poput osipa. Posljednjih se godina ponovno pojavljuju u razvijenim zemljama. Vrlo ih se teško riješiti, pa je to najbolje prepustiti stručnjaku.

Pranje rublja na visokoj temperaturi

ves-masina
Broj grinja koje žive u prašini smanjit ćete redovitim usisavanjem. Pranje posteljine na temperaturi od 60 stupnjeva također ih uništava.

Moljci vole i kuhinju

moljci-rupa-odjeca
Zimsku odjeću prije spremanja u ormar dobro operite i osušite te u ormar stavite malo lavande. Da obeshrabrite kuhinjske moljce, zatvarajte namirnice u staklene ili plastične posude.

Uholaže ne idu u uho

uholadza
Vjerovanje da se uholaže zavlače u uho urbani je mit. One su bezopasne, a u vrtu reguliraju broj štetnih kukaca. U kuću ih privlači prolivena voda.

Temeljito usisavanje uklanja buhe

buhe

Buhe u kuću ulaze na leđima ljubimaca, pa ih redovito četkajte i perite. Ako se buhe zavuku u tepih ili tapecirani namještaj, potrebno ga je temeljito usisati.

Ne pušite dok prskate

pusenjezene123rf

Pri prskanju kemijskim preparatima pazite da ne udišete njihove plinove, zaštitite kožu i nemojte pušiti dok prskate. Pazite i da ne dođu u dodir s hranom.

Muhe mrze eukaliptus

muha-620x354

U gazu zamotajte metvicu, lovor, klinčić ili bosiljak i objesite kraj otvorenih vrata. To će odbiti muhe. Ili uzmite vatu koju ste nakapali eteričnim uljem eukaliptusa.

lovor4

Pridržavajte se uputa na insekticidima

Odlučite li se za neki komercijalni pripravak protiv buba, strogo se pridržavajte uputa. Većina sredstava opasna je za ljude i kućne ljubimce.

 

 

Ne propustite