VELIKA KATASTROFA

OBJAVLJENI SABLASNI PRIZORI, A STRAHUJE SE DA NAJGORE TEK DOLAZI: Ljudi mole za pomoć, cijeli svijet ovo treba vidjeti

Objavljeno:10.08.2018 - 09:13
A A A Times Arial

Suha zima donijela je veliku sušu u Australiji. Najveću štetu trenutno bilježi Novi Južni Wales koji proizvodi oko četvrtine australskih poljoprivrednih proizvoda. 

U srijedu je službeno proglašena elementarna nepogoda. 
 

"Ne postoji osoba u državi koja ne želi vidjeti kišu za naše poljoprivrednike i njihove usjeve“, kazao je ministar industrije Niall Blair.

U dijelovima Novog Južnog Walesa zabilježeno je manje od 10 mm kiše, a za mjesece koji dolaze meteorološke prognoze nisu ništa bolje. Gotovo četvrtina države označena je kao područje „intenzivne suše“, a ostatak države je označen kao „sušno područje“. 

Problem suše nije se zadržao samo u Novom Južnom Walesu, sušna je i polovica susjednog Queenslanda, ali i dijelovi Victorije i Južne Australije. Australski premijer Malcolm Turnbull upozorio je kako je zemlja postala „zemlja suše“.
 

Poljoprivrednici se žale na neuspjele usjeve, velike nestašice vode i otežanu prehranu stoke. „Neki od poljoprivrednika troše tisuće dolara za kamione sijena kako bi prehranili stoku“, kazao je Turnbull.

Poljoprivrednici su ispričali priče o neuspjelim usjevima, teškim nestašicama vode i nesposobnosti hranjenja stoke. „Ovo je kao u zatvoru. Pojavim se ovdje svaki dan jer se moram pojaviti, ali sve je tako depresivno“, opisao je obilazak svojih usjeva jedan od poljoprivrednika u Queenslandu.

Suša koja trenutno uništava poljoprivredne usjeve u Australiji još uvijek nije nadmašila najgoru sušu u historiji tog kontinenta kad je uništeno gotovo 50 % svih poljoprivrednih usjeva.

Dogodilo se to u vrijeme između 1997. i 2005. godine, vrijeme u kojem su prošla dva vremenska sustava El Nino koji se povezuju sa sušama na kontinentu.

Ranije ove godine, meteorolozi su procijenili kako postoji 50 % šanse da Australijanci na proljeće u rujnu osjete ponovo posljedice El Nina.

Na fotografijama u nastavku pogledajte kako izgleda opustušena Australija i mučene životinje. 

australija1

australija2

australija3

australija4

australija5

australija8

australija9

 

 

 

 

australija10

australija12

 

 

 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!