PRAVA ISTINA O RADU U NJEMAČKOJ: Svi hrle da tamo nađu posao, A ONDA IH DOČEKA PAKAO!

Svijet
PRAVA ISTINA O RADU U NJEMAČKOJ: Svi hrle da tamo nađu posao, A ONDA IH DOČEKA PAKAO!
.

Sve više mladih ljudi odlazi iz u Njemačku u potrazi za poslom, međutim, u jednoj studiji navedeno je kako njegovatelji sa područja Balkana i istočne Evrope u Njemačkoj rade za manje para i pod gorim uslovima nego domaći radnici.

Posljednjih godina se često govori o takozvanim deficitarnim zanimanjima u Njemačkoj i s tim u vezi o njegovateljima starih osoba. Prognozira se da će stotine hiljada njih nedostajati demografski sve starijoj Nemačkoj u narednim decenijama. 

1

Iz Srbije je u ovu zemlju došao relativno veliki broj njegovatelja sa potrebnim kvalifikacijama, čijim radom su poslodavci uglavnom zadovoljni.

2

No, to „zadovoljstvo" ne mora biti motivisano samo kvalitetom rada, već i izdržljivošću u odnosu na (bolje plaćene) domaće njegovatelje. Tako je sasvim uobičajeno da se na internet-sajtovima za posredovanje radne snage negovatelji iz Srbije reklamiraju tekstovima poput ovog: „Pošto su prosječne plate u Srbiji i čitavoj Istočnoj Evropi znatno manje nego u  Njemačkoj, pri njihovom zapošljavanju su troškovi bitno manji nego u slučaju 24-satne nege za koju bi bilo zaduženo njemačko osoblje."

3

No, najnovija studija fondacije „Hans Bekler" pokazala je da njegovatelji iz Istočne Evrope ne samo što rade pod lošijim uslovima od svojih njemačkih kolega, već vrlo često moraju da trpe rasističke i diskriminatorske primedbe i ponašanje pacijenata ili članova njihovih porodica.

4

Kada je riječ o uslovima rada, studija je pokazala da takvi njegovatelji mnogo češće od njemačkog osoblja rade prekovremeno bez naknade, da češće preuzimaju na sebe i čišćenje prostorija i da su po završetku radnog vremena mnogo više iscprljeni od njemačkih kolega.

5

Što se tiče diskriminacije, ona se najvidljivije ispoljava u vidu ksenofobičnih komentara, nipodaštavanja, pa i fizičkih napada osoba koje se njeguju ili članova njihovih porodica na njegovatelje iz Istočne Evrope.

6

U firmama koje zapošljavaju njegovatelje normalno je održavanje redovnih sastanaka na kojima se utvrđuje plan rada i rješavaju problemi. Radnici iz Istočne Evrope mnogo rjeđe učestvuju na takvim sastancima. Samo 14 odsto njih prenosi da svakog dana prisustvuje sastancima sa svojim pretpostavljenim, dok je to slučaj sa 27 odsto njemačkih njegovatelja.

7

Autorka studije Hildegard Teobald kaže da su za to krivi i rasizam i predrasude. Ona je tokom proteklih osam godina ispitivala uslove rada njegovatelja u Nemačkoj, Švedskoj, Japanu i drugim zemljama. Prema njenim riječima, posebno oštar odnos prema njegovateljima stranog porekla je zabilježen u Njemačkoj.

8

U Švedskoj, na primjer, tako nešto je prisutno u mnogo manjoj mjeri.

9

Fondacija „Hans Bekler" predlaže da se u firmama ovaj problem najprije identifikuje i da se njime intenzivnije pozabave zastupnici radnika kao i sami poslodavci.

10

(Novi.ba/DW)

Ne propustite