Smokva za zdravlje

Smokva liječi i podmlađuje

Objavljeno:14.11.2014 - 11:03
A A A Times Arial

Smokva spada u najzdravije namirnice, daje energiju, snižava holesterol i štiti od stresa.


Svježa smokva je bogata vitaminima B- kompleksa, A, C, E i K, mineralima gvožđem, kalijumom, bakrom, selenom, cinkom, kalcijumom i magnezijumom, kao i karotenom, luteinom i taninima, koji jačaju imunološki sistem našeg organizma.


Bogata je pektinom i nije previše kalorična (u 100 grama svježih smokava ima 74 kalorija). Smokva sadrži 80 odsto vode i oko 60 odsto prirodnog šećera. Suha smokva je također veoma dragocjena jer sadrži antioksidanse, vitamine i minerale. Suha smokva ima mnogo više magnezijuma i kalcijuma od svježe, poboljšava koncentraciju, jača kosti, pomaže u borbi protiv depresije i stresa i daje snagu. 


Snižava holesterol
Smokva efikasno snižava holesterol u krvi. Zrele smokve sadrže biljne sterole koji se vezuju za molekule holesterola u crijevima i ometaju njegovu apsorpciju. Manje ga je u krvi kada ne dolazi do apsorpcije.


Štiti od malignih bolesti
Antioksidansi i druge materije u smokvama se bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom. Jedite ih često jer štite od karcinoma prostate, debelog crijeva, pluća, kože i od karcinoma dojke u periodu menopauze. Preporučuju se i u prevenciji karcinoma kože.


Čuva kosti
Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalcijuma, suhe smokve jačaju imunitet, čuvaju nervni sistem i kosti. Predstavljaju pravi izbor za trudnice i žene u postmenopauzi. Pospješuju mentalne sposobnosti, usporavaju starenje, ublažavaju simptome PMS-a, obezbjeđuju energiju i štite od uticaja stresa.


Štiti od kardiovaskularnih oboljenja
Osim što pospješuje rad imunološkog sistema, smokva štiti organizam od nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Pošto je izuzetno bogata kalijumom, smokva se preporučuje i za snižavanje povišenog krvnog pritiska.


Obezbjeđuje dobar san
Ukoliko imate nesanicu, smokva će vam pomoći da je izliječite. Naime, ona sadrži amino-kiselinu triptofan koji je zaslužan za lijep san. Također, pomaže i kod loše cirkulacije.


Ljepši izgled kože
Blagodati smokve odrazit će se i na ljepši izgled vaše kože lica. Ukoliko jedete smokve, imat ćete manje bora. Možete da ispasirate nekoliko plodova i da koristite kao sredstvo za čišćenje kože i za liječenje akni. U narodu se smokva upotrebljava i za liječenje zubobolje, otoka, gljivica, čireva i žuljeva. Smokva i njen mliječni sok imaju antiseptično i dezinfekciono dejstvo.


Podstiče probavu
Smokva se koristi protiv nadutosti i grčeva u stomaku. Kombinacija plodova smokve i listova biljke sene podstiče rad crijeva, a najbolje je da se priprema u srazmjeri gram sene na 100 grama smokvi. Savjetuje se da se svakodnevno uzima komad smjese veličine klikera. Za razliku od sintetičkih purgativa, koji ne otklanjaju uzročnike zatvora, ova kombinacija pospješuje probavu uzrokovanu neadekvatnom ishranom.


Dobra je i za dijetu
Smokva ima nizak sadržaj masnoća i obiluje biljnim vlaknima koji daju duži osjećaj sitosti pa se savjetuje onima koji žele da smršaju. Ukoliko više volite suhe smokve, pazite na količinu koju unosite jer su kalorične.

 

(Izvor: Nezavisne.com)