VRIJEME JE ZA DINJE: Genijalan način kako da baš svaki put izaberete NAJSLAĐU!
Vrijeme je dinja i praktično ih možete naći na svakom koraku.
Osim što su veoma ukusne, one su i veoma zdrave, budući da sadrže dosta vitamina A, ali i vitamine B iC, kao i brojne minerale neophodne za normalno funkcionisanje organizma.
![]()
Redovna konzumacija dinja smanjuje rizik od nastanka katarakte u poznijem dobu, kao i od degeneracije mrežnjače, a ovo povrće je odlično i za digestivni trak, kao i za regulisanje krvnog pritiska.
![]()
Zbog velikog procenta vode, dinja je idealno ljetno osvježenje.
Donosimo vam pet trikova kako da odaberete savršeno zrelu dinju.
Težina dinje
![]()
Prvo što trebate napraviti je provjeriti težinu dinje. Što je teža to je slađa.
Pod pritiskom
![]()
Provjerite dio suprotan dijelu na kojemu se nalazi/nalazila stabljika. Pritisnite prstom. Ako ostane malena udubina znači da je dinja zrela.
Miris
![]()
Miris je svakako dobar način kako provjeriti je li dinja zrela. Ako je miris lagano slatkast, dinju možete jesti. Ako je pak previše intenzivan, znači da je dinja prezrela.
Kora
![]()
Protivno uobičajenom mišljenju, niti glatka i savršena kora niti nepravilna i reljefna kora ne znače apsolutno ništa. Ipak, klonite se onih s preglatkom korom kao i onih koje imaju udubine.
Segmenti
![]()
Dobro je pripaziti na broj segmenata koji se lagano naziru ispod kore, ako ih ima minimalno 10, radi se o prilično ukusnoj dinji!