BRAČNI PAR OBOLIO OD RIJETKE I VRLO OPASNE BOLESTI Doktori upozoravaju: Pazite kako čuvate hranu!

Region
BRAČNI PAR OBOLIO OD RIJETKE I VRLO OPASNE BOLESTI Doktori upozoravaju: Pazite kako čuvate hranu!
,

HRVATSKA - Supružnici s križevačkog područja u dobi od 30-ak godina prije nekoliko godina morali su zatražiti liječničku pomoć zbog zdravstvenih problema, a kad su saznali dijagnozu, ona je iznenadila i njih i doktore+.

Naime, par je obolio od botulizma - izuzetno rijetke bolesti u nas, ali i svijetu. Prije njih, u Koprivničko-križevačkoj županiji tek 18 godina prije zabilježena su dva slučaja, dok u Hrvatskoj prosječno bude tek desetak slučajeva svake godine.

Srećom, klinička slika supružnika s križevačkog područja bila je blaže naravi te su se oni brzo oporavili. Iako se nije ustanovio izvor zaraze, on je najvjerojatnije bio u hrani domaće proizvodnje - zimnici, sušenome mesu i sličnim proizvodima.


Botulizam se najčešće veže uz konzerviranje namirnica. U našim krajevima to su priprema zimnice i sušenje mesa, kad je moguće da se tijekom obrade zaostale spore u potpunosti ne unište. Bolest se obično pojavljuje sporadično ili je riječ o manjim obiteljskim epidemijama. Prevencija obuhvaća nadzor nad komercijalnom proizvodnjom konzervirane hrane, osiguravanje osobne higijene i higijene prostora, pribora te opreme tijekom obrade namirnica i ispravnu manipulaciju hranom te dobru termičku obradu, piše Podravski.hr.

Također se upozorava - svakako treba izbjegavati konzerve s ispupčenim vrhom!

Kako je rekla dr. Danijela Pinter iz županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, botulizam je teška akutna bolest izazvana konzumiranjem hrane koja sadrži neurotoksin bakterije Clostridium botulinum.

Posljedica otrovanja je razvoj paralize mišića, što ovu bolest razlikuje od ostalih tipičnih otrovanja hranom. Iako je ova bolest rijetka u svijetu, značajna je zbog visoke stope smrtnosti. Djelovanje neurotoksina je tako snažno da se često spominje kad je riječ o biološkom oružju.

Uzročnik Clostrodium botulinum razvija se u uvjetima bez prisustva kisika, a temperatura iznad 30 stupnjeva Celzijevih idealna je za proizvodnju toksina. Spore ove bakterije izrazito su otporne na visoku temperaturu te temperaturu od 100 stupnjeva Celzijevih mogu podnijeti i nekoliko sati. Toksin je, nasuprot tome, osjetljiv na temperaturu i temperatura vrenja uništava ga kroz desetak minuta, piše Podravski.hr.

Simptomi bolesti razvijaju se 12 do 36 sati nakon konzumiranja zagađene hrane. Tek se oko trećine bolesnika žali na probavne smetnje. Kod većine bolesnika nema probavnih smetnji, već se odmah javljaju poteškoće s mišićima. Zbog slabosti mišića, osoba tipično ima poteškoće s vidom, a gutanje i govor postaju otežani. Od ostalih simptoma, često se javljaju vrtoglavica, glavobolja i suhoća sluznice usta. Napredovanje paralize mišića, ako izostane adekvatno liječenje, dovodi do smrti.

Dijagnoza se postavlja na temelju tipične kliničke slike te nalazom toksina u serumu, stolici i želučanom sadržaju.

Ne propustite