OVO JE NAJPRLJAVIJI DIO TIJELA: Na njemu se skupljaju milioni bakterija!

Zanimljivosti
OVO JE NAJPRLJAVIJI DIO TIJELA: Na njemu se skupljaju milioni bakterija!
.

Ovaj dio našeg tijela moramo temeljno da peremo svaki dan, inače je pravo leglo bakterija i prljavštine
 

U pupku se skuplja znoj, dlačice s odeće, mrtvi djelovi kože, ostaci sapuna i ostale prljavštine pa je to područje našeg tijela, ako se redovno i temeljno ne čisti, pravi mali raj za mnoge mikroorganizme koji nas u tom slučaju mogu “počastiti” razvojem neugodnog mirisa, ali i infekcije.

 Preporučuje se da se pupak svaki dan pere dok se tuširate blagim sapunom i vodom. Ovde vam mogu pomoći štapići za uši. Za razliku od ušiju, kod pupka ne postoji rizik korišćenja štapića – rekla je Suzan Bard.

Postoje dva oblika pupka, uvučeni i ispupčeni, a posebno računa moraju da vode oni koji u tom djelu imaju pirsing.

Foto-ilustracija:  pixabay.com
Uvučeni pupak

Prije tuširanja, štapić za uši umočite u medicinski alkohol i njime detaljno očistite svaki dio pupka. Tokom tuširanja, na novi štapić za uši nanesite malo gela za tuširanje i pređite kompletnu unutrašnjost pupka. Pupak potom isperite mlakom vodom i dobro osušite peškirom.

Ispupčeni pupak

ppo

Ispupčen pupak lakše je oprati jer nema toliko udubljenja i nabora u kojima se može skupiti prljavština. Na vlažnu krpu nanesite gel za tuširanje i istrjljajte pupak. Isperite ga mlakom vodom i osušite peškirom.

Ako se iz vašeg pupka širi neprijatan miris ili vidite naznake gnoja, to je znak da ste dobili infekciju. U tom slučaju ne treba paničiti, javite se doktoru, koji će vam prepisati antibiotik i stvar će brzo biti rješena.

O ovom dijelu našeg tijela se neopravdano najmanje govori,. A evo šta bi sve trebalo da znamo o pupku.
 

1. Pupak je zapravo ožiljak na našem tijelu

Formira se kada se pupčana vrpca preko koje se beba hrani dok je u majčinom stomaku, na rođenju isiječe. I ostaje kao ožiljak na našem tijelu.

uvucen-pupak

2. Oblik pupka se mijenja tokom života

Većina beba na rođenju ima ispupčen pupak, vremenom se njegov oblik mijenja, samo se kod 10 posto zadržava njegova prva verzija.

3. Mijenja se i pupak trudnica

Kod nekih budućih mama, u drugom stanju, pupak menaj svoju formu pa postaje izraženiji. Nakon porođaja vraća se u prvobitni oblik.

pupak

4. Koža pupka ima "dobro pamćenje"

Ovaj dio tijela je omiljeno mesto mnogih za prising. Osjetljivoj koži pupka i području oko njega potrebno je od šest do 12 meseci da se oporavi nakon što se ukloni pirsing.

5. Pupak može da ima čudan miris

p

Podložan je razmožavanju bakterija i pojavi infekcije, a ukoliko se ne održava njegova higijena, može da "proizvodi" veoma čudan i neprijatan miris, piše magazin Žena.

Budući da muškarci češće na pupku imaju dlake, kod njih je ova situacija još ozbiljnija.

6. Najveće iznenađenje

Kaže se i da je svaki pupak jedinstven. A nekim ljudima je on erogena zona, uzbuđuje ih sam pogled na ovaj dio tijela. Sa druge strane, postoje i ljudi kojima je centar našeg stomaka prilično odbojan.

pupak

Sigurno ste iz radoznalosti nekada stavili sami sebi ili nekome prst u pupak...

Ovakav dodir je jako čudan i stimulatvno djeluje na urinarni trakt. Tako možete ne samo da stimulišete i nadražujete tkivo pupka jeć i tkivo abdomena koje se nalazi oko njega.

Uslijed ovakvog stimulansa, šaljete poruku do kičmene moždine, koja šalje signale vašem urinarnom traktu. Ukoliko bismo pritisli tkivo oko pupka ne bi dobili isti efekat jer je tkivo unutar samog pupka najosjetljivije.

Zbog toga kada nadražujemo tkivo pupka, stimulišemo tkivo u stomaku koje šalje signale do kičmene moždine, a ona šalje dalje do možga informaciju da nam se piški.

Ne propustite