Francuski parlament: Zbog Macronovog nasilnog čuvara saslušat će se ministar unutarnjih poslova

Svijet
Francuski parlament: Zbog Macronovog nasilnog čuvara saslušat će se  ministar unutarnjih poslova
.

Francuskog ministra unutarnjih poslova Gerarda Colomba idućeg će tjedna u parlamentu zastupnici ispitivati o slučaju tjelesnog čuvara predsjednika Emmanulea Macrona, snimljenog kako u svibnju tuče prosvjednika i propustima u primjeni stegovnih mjera.

Colomba će zastupnici donjeg doma ispitati u u ponedjeljak, a senat u utorak.

Alexandre Benallu, koji je dugo vremena bio Macronov tjelesni čuvar, priveden je u petak u policiju na ispitivanje nakon što se pojavila snimka na kojoj na prosvjedima 1. svibnja, s policijskom kacigom i policijskom identifikacijskom oznakom, dok nije bio na dužnosti vuče jednu ženu i potom tuče prosvjednika. On je kasnije prepoznat kao pripadnik predsjednikovog osiguranja.

Benalla je prvotno bio suspendiran na 15 dana, a potom mu je dopušten povratak na posao. Francusko predsjedništvo je pod pritiskom odlučilo pokrenuti postupak davanja otkaza.

Zastupnici su pokrenuli istragu o samom incidentu, prvotnoj stegovnoj mjeri i činjenici da vlasti nisu odmah prijavile Benallu. Istragu je otvorio i pariški tužitelj, javlja Hina.

Macron se našao na udaru kritika nakon što je list Le Monde otkrio da je predsjednikov ured prije gotovo tri mjeseca nakratko suspendirao tjelesnog čuvara zbog napada na prosvjednika i predstavljanja za policajca, ali o tome nije obavijestio nadležna tijela.

Zbog slučaja je priveden još jedan muškarac koji se pojavljuje na snimci, a u petak su suspendirana i privedena trojica policajaca, među kojima su dvojica osumnjičena da su ranije ovoga tjedan Benalli dali snimku događaja.

 

Ne propustite