16 fascinantnih činjenica o Japanu zbog kojih će vam biti jasno zašto u njihovom rječniku NE POSTOJE riječi siromaštvo i bijeda

E buraz
16 fascinantnih činjenica o Japanu zbog kojih će vam biti jasno zašto u njihovom rječniku NE POSTOJE riječi siromaštvo i bijeda
.

Japan je jedno od najnevjerovatnijih mjesta na Zemlji, gdje dugovjekovna tradicija mirno živi rame uz rame sa inovacijama. Mi zaista cijenimo ovu zemlju i pronašli smo 16 razloga zašto i vi treba da je volite.

1. Popravke puteva brzinom munje

1

2014. godine se pojavila 13,7 m duboka rupa na sred puta u Fukuoki. Ovo je bila posljedica podzemne građevine, ali srećom niko nije bio povrijeđen. Sada je teško povjerovati da se ikada dogodilo, jer je rupa bila popravljena za samo 48 sati, što je zapanjilo čitav svijet.

2. Premium petak

2

Nije tajna da većina radnih ljudi u Japanu pati od umora zbog previše posla. Kako bi se riješio ovaj problem, vlada je dozvolila program nazvan "Premijum petak". Sada zaposleni mogu da odu par sati ranije sa posla svakog posljednjeg petka u mjesecu. Prvi koji je ovo učinio je bio ministar ekonomije Hirošige Seko - koji je otišao da igra kerling.

3. Japanska djeca imaju zajedničke rođendane

3

15. novembar je dan velike proslave za djecu koja imaju 3, 5 ili 7 godina i nazvan je "Šiti-Go-San", što je u prevodu "Sedam-Pet-Tri". Ovi brojevi se smatraju magičnim u Japanu i simbolizuju ključnu fazu odrastanja.

4. Paste za zube koje pomažu da se izliječe šupljine

4

Japanski naučnik Kazue Jamagaši je izmislio pastu za zube koja može da vrati udubljenja i male pukotine u zubima brzo i bezbolno. Prvo, supstanca u pasti blagotvorno rastapa površinu ispucalu emajlom. Nakon 3 minuta se pasta kristališe, a vještačka materija čvrsto postavlja prirodnu emajl strukturu.

5. Pažljivi radnici

5

Putari uvijek pokrivaju tuđa vozila platnom, kako bi ga zaštitili od prljavštine tokom radova.

6. Sistem za alarm na svakom telefonu

6

Pored nacionalnog sistema "J-Alert" koji omogućava vladi da upozori građane putem medija i zvučnika, tu je i sistem u vidu SMS upozorenja. Napravljen je u svakom modernom telefonu u slučaju nužde da lokalne vlasti mogu da upozore sve u regionu za 4-20 sekundi.

7. Nevjerovatna raznovrsnost hrane

7

U Japanu možete pronaći bilo šta, od tradicionalnih palačinki Okonomijakija, do čokoladnih slatkiša sakure. Kafe za fanove Lego kockica nudi pomfrit u obliku Lego blokova. Ne brinite, vrlo su ukusni.

8. Munjeviti vozovi

8

Brzi vozovi Šinkansen su nazvani "vozovi-metkovi" sa dobrim razlogom: oni dostižu 90 m/s i omogućavaju studentima i radnicima da stignu na vrijeme. Nije tajna da sporost nije dozvoljena u Japanu, čak iako nije krivica pojedinca.

9. Tokio je najbezbjednija metropola na svijetu

9

Istraživački centar je objavio listu najbezbjednijih gradova svijeta koji su uključivali kategorije kao što su informacije, lična bezbjednost, zdravstvo i infrastruktura, a Tokio je osvojio prvo mjesto, Singapur drugo, a treće Osaka.

10. Maksimalni komfor sa minimalno prostora

10

Japanci uglavnom žive u malim stanovima. Međutim, novi objekti imaju sudopere na balkonima kako bi lakše brinuli o cvijeću.

11. Detaljne instrukcije

11

Japan je pun vodiča i priručnika koje svaki stranac može da razumije sa lakoćom, zato što su tekstovi često ilustrovani i prevedeni na engleski.

12. Kompanije sa vjekovnom tradicijom

12

Imovinska prava su veoma stroga u Japanu i zbog toga postoje drevne kompanije poput Hoši Rjokana (tradicionalnih japanskih hotela), koji postoje od 718. godine i vode se od strane iste porodice već 46 genercija.

13. Nevjerovatna utočišta za divlje životinje

13

Među njima je selo lisica koje se nalazi u Mijagi prefekturi na ostrvu Honšu. To je selo puno divljih lisica koje svako (osim djece) može da posjeti i hrani.

14. Generalne jutarnje vježbe

14

Studenti i zaposleni u kompanijama često započinju dan jutarnjim vežbama. Ova tradicija postoji od 1928. godine i ne samo da čini ljude da se osjećaju bolje, već ih ohrabruje da se zbliže, što je vrlo važno u društvenoj zemlji kao što je Japan.

15. Povrće koje izgleda kao umjetničko djelo

15

Umjetnost mukimonoa ili rezbarenje povrća je široko rasprostranjeno u Japanu. Svaka regija ima svoju mukimono temu. Postoje specijalni noževi i matrice koji prave ovaj oblik.

16. Pažnja do detalja

16

Čak i šahte imaju prelijepe ukrase koji izgledaju kao da su izašli iz muzeja.

Ne propustite