IZBORNI ZAKON

Doris Pack: U BiH i Mostaru se ništa nije promijenilo

Objavljeno:20.07.2018 - 14:36
A A A Times Arial

Direktorica Instituta "Robert Schuman" i predsjednica Fondacije za njemačko – francusku kulturnu suradnju Doris Pack poručila je u petak iz Mostara kako u Bosni i Hercegovini mora doći do intenzivnije suradnje, prvenstveno među entitetima pa i općenito između zemalja regije.

"Uvijek kada dođem ovdje mogu kazati isto, a to je da se ništa nije promijenilo, kako u Mostaru tako i u Bosni i Hercegovini. Nema dogovora oko Izbornog zakona koji se odnosi za Mostar, a sada i na nivou Federacije imamo isti problem. Taj je zakon u suštini demokratski zakon, što je rekla i Venecijanska komisija, ali evo dogodilo se nešto čega su se neki pribojavali, a neki se nadali. Jako mi je žao da je došlo do ponovnog odbijanja jednog takvog zakona jer u tom odbijanju se ne može govoriti o bilo kakvom nacionalnom interesu, ovdje se očito radi o stranačkom interesu jedne stranke", izjavila je Pack novinarima uoči predavanja "Izborna kampanja kandidatkinja i EU integracije" za članice političkih stranaka iz Hercegovine.

Podsjetila je kako Europska unija ima politiku prema Bosni i Hercegovini te Balkanu općenito.

"Naravno da imamo politiku prema ovom području, međutim u BiH mora doći do intenzivnije saradnje, prvenstveno među entitetima, pa i općenito zemalja regije. Poznato je da je Europska komisija u maju donijela strateški dokument sa šest različitih inicijativa koje se odnose prvenstveno na regiju, a s posebnim osvrtom na BiH. Tu se zemlje dovode u snažniju saradnju, posebno kada se govori o energetskom sektoru i sektoru sigurnosti" kazala je Pack.

Istaknula ja kako bi se, u slučaju da se u te dvije oblasti ostvari saradnja, građanima i političarima poslati poruka da je želja Europske unije za prijem ovih zemalja u članstvo i dalje prisutna.. Na pitanje kakva su očekivanja od izbora u oktobru 2018. godine kazala je kako je "svima poznato da političari kada se privatno sretnu veoma veseli jedni s drugima, lupkaju se po ramenima, pijuckaju zajedno, a onda u javnosti zastupaju tzv. nacionalne interese".

"Oni ne zastupaju nikakve nacionalne interese. Dapače, tu se radi isključivo o partikularnim osobnim interesima", smatra Pack, prenosi Fena. 

Poručila je kako se nada da će ljudi na oktobarskim izborima u BiH odabrati one političare koji im vjerodostojno mogu reći da će ih uvesti u Europsku uniju. 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!