Rusija i Kina odgodile zabranu izvoza nafte Pgongjangu

Svijet
Rusija i Kina odgodile zabranu izvoza nafte Pgongjangu
.

Rusija i Kina odložile su nastojanja Sjedinjenih Američkih Država da se u komitetu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija naredi obustavljanje izvoza prerađene nafte Severnoj Koreji, prenosi Reuters.

Agencija, pozivajući se na neimenovane diplomate, navodi da su Rusija i Kina zatražile više detalja u vezi sa optužbama SAD-a da je Pjongjang probio ograničenja.

Navodi se da je Misija Rusije u UN-u poručila 15-članom komitetu da "pažljivo proučava ovaj zahtev i traži dodatne informacije o svakom pojedinačnom slučaju 'ilegalnog' prebacivanja nafte".

Ovaj zahtev Rusije podržala je Kina.

Nastavak pritiska na Sjever

SAD je prošle nedelje saopštio da je Severna Koreja već prekoračila dozvoljenu godišnju kvotu za uvoz nafte i zatražio od UN-a da odmah naredi zaustavljanje svih transfera nafte u tu zemlju.

Zahtev ukazuje na odlučnost SAD-a da nastavi sa pritiskom na Severnu Koreju kroz postojeće ekonomske sankcije kako bi Pjongjang odustao od nuklearnog oružja, javljaju agencije. 

Savet bezbednosti UN-a je krajem prošle godine uveo nova ograničenja u trgovini sa Severnom Korejom, uključujući ograničenje isporuka naftnih proizvoda toj zemlji na samo 500.000 barela naftnih derivata i četiri miliona barela sirove nafte godišnje.

Eksperti UN-a ocenili su tada da Severna Koreja koristi naftne derivate za razvoj balističkih projektila i nuklearnog oružja.

Ne propustite