OTIČU VAM NOGE I BOLE VAS KOSTI: Evo koji su još simptomi da jedete previše SOLI

Porodica i zdravlje
OTIČU VAM NOGE I BOLE VAS KOSTI: Evo koji su još simptomi da jedete previše SOLI
.

Prema najnovijim smjernicama za dijete, preporučuje se dnevni unos 2 300 miligrama natrijuma (1 kašičica dnevno). Međutim, procjenjuje se da mi dnevno unosimo oko 3 400 miligrama (između 1 i 1/3 kašičice). Prekomjeran unos soli može da izazove hipernatremiju i vremenom dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pogledajte koji su to najčešći znaci da jedete previše soli.

1. Oticanje

s

Ako primjećujete da vam je prstenje postalo tjesno, da su vam stopala otečena ili oči nadute ujutru, vjerovatno unosite previše soli. Stanje kada tijelo počne da zadržava višak vode kao rezultat visokog unosa soli, naziva se edem i liječi se veoma ograničenom ishranom.
2. Prekomjerna žeđ

s1

Natrijum iz soli održava ravnotežu tečnosti u našem organizmu. Kada jedete previše soli, vašem tijelu je potrebno više tečnosti kako bi očistilo sistem da bi vaši mišići i organi normalno funkcionisali. To je način na koji tijelo popravlja odnos natrijum-voda i konzumiranje vode je najbolji način da se stvari vrate u normalu.

- Zapamtite da nedovoljan unos vode primorava tijelo da izvlači tečnost iz ćelija što dovodi do dehidratacije.
3. Promjene u mokrenju

s2

Po pravilu, povećanje natrijuma u tijelu izaziva ozbiljne promjene u mokrenju koje mogu nastati iz dva razloga:

1. Konzumiranje previše soli dovodi do toga da bubrezi rade prekovremeno kako bi je uklonili iz organizma. To rezultira čestim mokrenjem, a urin je skoro potpuno providan.
2. Previše natrijuma u tijelu može biti rezultat gubitka tečnosti koji često dovodi do dehidratacije. Kada postoji značajan gubitak vode u tijelu, koncentracija urina se povećava i on postaje gušći i tamno žute boje.
4. Bol u kostima

s3

Unos soli je velika prepreka za čvrst skelet. Kada jedete previše soli, bubrezi ne mogu u potpunosti da je isperu što povećava gubitak kalcijuma. Hroničan gubitak kalcijuma rezultira slabim kostima, problemima sa zubima i čak može da dovede do razvoja osteoporoze.

5. Grčevi u mišićima

s4

Održavanje odgovarajućeg natrijum-kalijum balansa ključno je za zdravlje jer su ovi hemijski elementi odgovorni za mišićne kontrakcije. Ako poremetite ravnotežu prekomjernim unosom soli ili slane hrane, možete osjjetiti grčeve, napetost i bol u mišićima.
6. Uporne glavobolje

s5

Održavanje odgovarajućeg natrijum-kalijum balansa ključno je za zdravlje jer su ovi hemijski elementi odgovorni za mišićne kontrakcije. Ako poremetite ravnotežu prekomjernim unosom soli ili slane hrane, možete osjetiti grčeve, napetost i bol u mišićima.
7. Kognitivni problemi

s6

Hipertenzija uzrokovana visokim unosom soli ozbiljno oštećuje arterije koje vode do mozga. Ovo utiče na vašu sposobnost da jasno razmišljate i otežava koncentrisanje na svakodnevne obaveze. Osim toga, konstantna dehidratacija dovodi do lošeg pamćenja, osjećaj umora i usporenog vremena reagovanja.
Bonus: Kako da smanjite unos soli

s7

- Držite se podalje od "slane šestorke" - hljeba, pice, sendviča i hamburgera, sušenog mesa, gotovih supa, buritosa i takosa.
- Izbjegavajte obrađenu i gotovu hranu jer su pune aditiva i konzervansa, kao i natrijuma.
- Provjeravajte etikete i procenat natrijuma - birajte hranu sa 5% ili manje dnevnog unosa natrijuma po porciji.
- Eksperimentišete sa novim ukusima. Umjesto da stavljate so u hranu, stavite svježe i sušeno začinsko bilje, limunov sok ili sirće.

Ne propustite