Utvrđeno više prijedloga sporazuma kojima se jača saradnja BiH i Azerbejdžana

Aktuelno
Utvrđeno više prijedloga sporazuma kojima se jača saradnja BiH i Azerbejdžana
.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici više prijedloga sporazuma kojima se jača saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Azerbejdžana.

Utvrđen je Prijedlog sporazuma o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžana. Saradnja će, između ostalog, uključivati obrazovanje i osposobljavanje aktivnih učesnika  spašavanja te međusobnu pomoć u slučaju prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti.

Utvrđen je i Prijedlog sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Azerbejdžana.

Dvije države na ovaj način podstiču i podržavaju  saradnju između institucija kulture, organiziranja zajedničkih naučnih konferencija, razmjenu studenata, profesora i istraživača te će sarađivati u oblasti zaštite, restauracije, renovacije i konzervacije nepokretne kulturne baštine.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar civilnih poslova.

Također je na sjednici utvrđen i bit će upućen Predsjedništvu BiH Prijedlog memoranduma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžana u oblasti veterinarstva, a za bh. potpisnika je predložen ministar civilnih poslova, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ne propustite