DA VAM SE DRUGI NE SMIJU: Ovo su pravila lijepog ponašanja koja otkrivaju koliko smo zapravo (ne)kulturni

Zanimljivosti
DA VAM SE DRUGI NE SMIJU: Ovo su pravila lijepog ponašanja koja otkrivaju koliko smo zapravo (ne)kulturni
.

Neka pravila bontona i lijepog ponašanja se mogu i zanemariti, ali to nije slučaj sa ova 6 pravila. Najzanimljiva stvar u vezi njih jeste što samo nekolicina ljudi zna da ova pravila postoje. Želimo da vam pomognemo kako biste izbjegli ove greške. Na kraju smo vam pripremili lijep bonus koji će vam pomoći da shvatite čemu služi svaka čaša.

1. Puštanje žene da prva uđe u lift

m

Ako mislite da vas puštanje žene da prva uđe u lift čini kavaljerom, silno griješite. Liftovi su potencijalno veoma opasni, pa bi muškarac zato trebalo da uđe prvi. Osoba koja je najbliže vratima treba prva da izađe, bez obzira da li se radi o muškarcu ili ženi.
2. Govorenje "nazdravlje!"

m1

U redu je ovo reći kada ste sa porodicom i prijateljima, a neko od njih kine. U svim drugim slučajevima, pravite se da ništa niste primijetili. Ponekad možete ponuditi maramicu, ali ništa više od toga.
3. Pokrivanje usta desnom rukom kada kašljete

m2

Desna ruka se smatra za "društvenu" jer je koristimo prilikom pozdravljanja. Ako ste kijali ili kašljali pre toga, možete njome prenijeti mnogo bakterija.

4. Dodavanje bibera bez soli

m3

Ili soli bez bibera. U svakom slučaju, po bontonu ne smijete dodati samo jedno od njih. Zato ne zaboravite da dodate i biber kada vam neko zatraži samo so.
5. Mješanje šećera u smjeru kazaljke na satu

m4

Koncentrišete se toliko da ne dodirnete ivice šolje da i ne primjećujete da pravite grešku. Ne bi trebalo da pravite krugove kašikom: mješajte napred-nazad. Ovo će brže rastopiti šećer i učiniti proces mnogo tišim.
6. Čestitanje mladoj na braku

m5

Možda neočekivano, ali po praivlima bontona samo mladoženji treba čestitati na braku. Mladoj možete samo poželjeti sreću - ništa više. Razlog je veoma romantičan: muškarac osvaja ženu i ženi je, stoga zaslužuje da mu se čestita.
7. Bonus: Kako da izaberete pravu čašu za pravo piće

m6

1, 2 — Šampanjac
3 — Crveno vino
4 — Belo vino
5 — Porto
6 — Liker
7 — Višeslojni kokteli
8 — Kisela voda
9, 10 — Votka
11, 12 — Pivo
13, 14 — Bezalkoholna pića
15 — Topli kokteli
16 — Martini
17 — Margarita
18 — Tropski kokteli
19 — Conjak
20, 21, 22 — Viski

Ne propustite