SVI JEDEMO KROMPIR SA MESOM, A NISMO NI SVJESNI KAKVU GREŠKU RADIMO: Evo zašto je to loša ideja!

Zdrav život
SVI JEDEMO KROMPIR SA MESOM, A NISMO NI SVJESNI KAKVU GREŠKU RADIMO: Evo zašto je to loša ideja!
.

Postoji mnogo kombinacija hrane koje lošu utiču na naš digestivni sistem i čak mogu dovesti do toga da se razbolite.

Sedam kombinacija hrane koje treba izbjegavati po savjetima nutricionista ako želite da sačuvate zdravlje digestivnog trakta, ali i cijelog organizma.

k


Kada nemamo vremena, sendvič na brzinu će završiti posao. Ako jedete sendvič sa sirom uz kafu, pozdravite se sa svim zdravim svojstvima sira. Prosti ugljeni hidrati iz hljeba spriječavaju pravilno varenje kalcijuma i njegov dobar uticaj na nervni i kardiovaskularni sistem. Štaviše, ako na to dodate instant kafu, nećete imati nikakve koristi po zdravlje.

Savjet: Ako volite sendvič sa sirom, barem zamenite kafu bijelim ili zelenim čajem.

k1
Ovo je veoma popularna kombinacija za ljetnju salatu. Međutim, posljednja istraživanja su pokazala da kombinacija ovog povrća remeti biohemijske puteve u organizmu. Ovo dovodi do okoštavanja i oticanja, a vitamini iz povrća se neće dobro svariti.

Savjet: Jedite krastavac i paradajz odvojeno. Na primjer, danas napravite salatu od paradajza i zelenog lisnatog povrća, a sutra salatu sa krastavcima.

k2
Ko može odoljeti šnicli sa pomfritom? Nažalost, ovo nije dobra kombinacija. Za varenje skroba su potrebne alkalne digestivne tečnosti, a za varenje mesa kisele. Kada se našu zajedno u želucu, dovode do gorušice, podrigivanja, gasova i drugih problema.

Savjet: Kao prilog uz meso služite povrće bez skroba - šparglu, brokoli, karfiol, boraniju ili tikvice.

k3


Isto važi i za pastu sa mljevenim mesom. Pljuvačne žlijezde luče ptialin i amilazu, koji pretvaraju skrob iz paste u proste šećere. Kada prosti šećeri prekriju proteine iz mesa, stvara se opasna hemijska kombinacija koja može da dovede do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Savjet: Jedite pastu kao odvojeno jelo. Birajte pastu od durum pšenice i kombinujte je sa biljnim sosevima.

 

k4
Ovo je jedna od omiljenih kombinacija još od fakultetskih dana. Svi vole da jedu slane orašaste plodove dok piju pivo. Međutim, preslana hrana ne samo što je nezdrava sama po sebi, već pojačava dehidraciju i povećava šanse da naručimo još jedno pivo.

Savjet: Kada konzumirate alkohol, redovno pijte vodu kako biste izbjegli da dehidrirate.

 k5m


Kiselo voće usporava rad digestivnog sistema, naročito ujutru. Osim toga, ananas sadrži bromelain, kompleks enzima koji može da dovede do intoksikacije kada se kombinuje sa mliječnim proizvodima.

 

k6


Ova kombinacija je naročito popularna među sljedbenicima zdrave ishrane, jer je hranljiva i laka za pripremu. Međutim, neki nutricionisti vjeruju da voće, naročito ono slatko, treba posebno konzumirati. Ono duže ostaje u tijelu i usporava varenje naročito kada se konzumira sa drugom hranom. Što se mlijeka tiče, bolje je da ga odvojeno konzumirate.

Savjet: Neka vam banane budu užina između glavnih jela.

 

Ne propustite