Netanyahu razgovarao s Trumpom o Siriji i Iranu uoči summita u Helsinkiju

Svijet
Netanyahu razgovarao s Trumpom o Siriji i Iranu uoči summita u Helsinkiju
.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom razgovarao o Siriji i Iranu uoči sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

Rusija je moćna saveznica sirijskog predsjednika Bašara al Asada, čije napredovanje na pobunjeničkim teritorijima blizu izraelske granice zabrinjava Netanyahuovu vladu. Rusi su također redovni sugovornici Irana i protivnici Izraela i SAD-a. 

Netanyahu je u vladi rekao da je u telefonskom razgovoru u petak s Trumpom razgovarao o "sigurnosnim i diplomatskim pitanjima, regionalnom razvoju,  i naravno Siriji i Iranu".

Netanyahu je rekao da je zahvalio Trumpu na čvrstom stavu protiv Irana. Američki predsjednik, kazao je Netanyahu, "ponovio je s oštrom jasnoćom" svoju predanost sigurnosti Izraela i svoju volju da pomogne Izraelu u raznim područjima", javlja Hina.

Trump će se sastati s Putinom u Helsinkiju u ponedjeljak.

Prošli tjedan Netanyahu je bio u Moskvi i razgovarao s Putinom,  a središnja tema bio je izraelski zahtjev da iranske snage napuste Siriju.

 

Ne propustite