VELIKA GREŠKA: Evo zašto više NIKADA nećete sjediti s prekriženim nogama!

Zanimljivosti
VELIKA GREŠKA: Evo zašto više NIKADA nećete sjediti s prekriženim nogama!
.

Sjediti prekriženih nogu je vrlo česta poza koju mnogi od nas zauzimaju automatski. Ali, to nije nimalo zdravo, a može biti i opasno za zdravlje. Evo zašto više nikada ne biste trebali sjediti ovako:

sjedenje1

Sjedite li duži vremenski period u toj pozi, može doći do paralize peronealnog živca što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala.

tlak

Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sjedenja prekriženih nogu povisuje krvni tlak u tijelu čak i ako problemi s tlakom inače ne postoje

leda

Ovakav način sjedenja, također, može dovesti do neravnoteže u zdjelici jer unutarnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski bedreni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

vene1

Veće su šanse za nastanak tzv. “paukovih vena”. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sjedenje prekrižeih nogu također može biti krivac za njihov nastanak. Naime, ako su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi .

bol

Pojedina istraživanja pokazuju kako sjedenje s prekriženim nogama dulje od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tijela, bolova u donjem dijelu leđa i vratu kao i stvaranja nelagodnog osjećaja u bokovima.

 

Ne propustite