5 neriješenih misterija Starog Egipta koje i danas muče naučnike

E buraz
5 neriješenih misterija Starog Egipta koje i danas muče naučnike
.

Za neke od nas, piramide u Egiptu nisu ništa više od turističke atrakcije. Za druge, pak, kao i za istoričare, arheologe i naučnike, one su decenijama nepresušan izvor inspiracije i divljenja, ali i velika misterija. Svako novo otkriće ih iznova fascinira i zaprepasti, ali i otvara nova pitanja i produbljuje misteriju. Pogledajte šta su posljednje otkrili među zidinama piramida!

1. Skrivene sobe u Keopsovoj piramidi

1

1993. godine, robot popisivač "Upuaut 2", otkrio je mala vrata na južnoj strani piramide, iza kojih su kasnije otkriveni prazan prostor i druga vrata. 2010. godine, modernizovani robot "Djedi", napravio je fotografije iza prvih vrata na kojima su se mogle vidjeti bakarne ručke i slike oker boje. Štaviše, uprkos tome što niko nije ušao u to okno 9 godina, na njegovim zidovima i plafonu pojavile su se svježe ogrebotine.

2. Koliko je zaista stara Keopsova piramida?

2

Na steli pronađenoj u Gizi u 19. veku, piše da je Keops naredio da Sfinga bude obnovljena, a ne izgrađena. To, zajedno sa brazdama na njenom telu kao posljedicama erozije kojoj je trebalo oko 8.000 godina, otvaraju mjesta sumnji kada je u pitanju starost Keopsove piramide: Sfinga se smatra za mlađi spomenik.

3. Termalna misterija Keopsove piramide

3

Infracrvena termografija 2016. godine, otkrila je neobjašnjive šupljine ispod piramide, kao i na njenom vrhu. Smatra se da bi niže šupljine mogle biti još uvek neotkrivene odaje ili podzemni prolazi. Egipatsko ministarstvo za antikvitete još uvijek nije dalo komentar.

4. Tehnologija građenja piramida

4

Hemičar Džozef Davidovič, tvrdi da su blokovi napravljeni od betona izlivenog u kalupe jedan na drugi, i ovo bi objasnilo njihovu težinu i nedostatak praznina između njih. Međutim, geolozi i paleontolozismatraju da su blokovi zapravo obrađene sedimentne stene, čime pobijaju Davidovičevu teoriju. Još uvijek ne postoji ni jedna jedina hipoteza.

5. Kletva Tutankamonove grobnice

5

Istražujući grobnicu 1922. godine, Hauard Karter i njegova ekspedicija, pronašli su ploču sa tekstom o teškoj kazni koja bi sustigla onog ko otvori zapečaćeni grob. Karter u to nije vjerovao, ali do 1930. godine, bilo je izvještaja o 22 smrti onih koji su bili prisutni kada je grobnica otvorena, kao i članova njihove porodice. Još uvijek ne postoji objašnjenje "kletve", a jedina teorija je da se to možda dogodilo zbog otrova na zidovima grobnice i sarkofagu.

Ne propustite