OBAVEZNO ZASADITE OVU BILJKU: Smatra se svetom, pravi je magnet za bogatstvo, zdravlje i uspjeh!

Praktična žena
OBAVEZNO ZASADITE OVU BILJKU: Smatra se svetom, pravi je magnet za bogatstvo, zdravlje i uspjeh!
.

Limun se u cijelom svijtu uzgaja u nebrojenim varijacijama koje, navodno, više niti botaničari ne registriraju. Razlike između novih varijacija su samo u vanjskom izgledu, dok njihove prehrambena svojstva i gospodarski značaj ostaju nepromijenjeni. Naime, limun se vrlo rijetko koristi kao svježe voće, tako da manje promjene okusa nisu previše važne.

o1

Za industrijsku upotrebu je dobra bilo koja varijacija osim, možda, onih koje nisu dovoljno trajne, pa ih se mora vrlo brzo nakon branja iskoristiti. Takve su, na primjer, gotovo nepoznate varijacije crvenih i slatkih limuna čiji su plodovi doduše kiseli, ali su istovremeno i slatki, pa ih uzgajivači koriste kao svježe voće. Njihov plod, kad se ubere, mora se potrošiti u dva-tri dana, pa je zbog toga gotovo nepoznat.

o3

Od drevnih vremena, drvo limuna smatra se svetim, jer je moćni magnet za bogatstvo, zdravlje i prosperitet. Ono pospješuje radoznalost i povećava ljubav prema znanju i učenju, pa je stoga pogodno za prostorije u kojima se obavljaju različite aktivnosti. Ako imate djecu i mislite da im je potrebno malo podstreka, više samopouzdanja i aktivnosti, drvo limuna će biti idealno za vaš dom.

o4

Osim toga, drvo limuna prema feng šuiju pomaže ljudima koji nemaju posao, jer im daju pravu energiju, navode ih da napuste svoju zonu komfora i upoznaju nove ljude, što će im na kraju vjerovatno donijeti nove prilike.

 

Tokom cvjetanja i pojavljivanja plodova, drvo limuna je izričito moćno, te vas štiti od svih negativnih faktora koji pokušavaju da uđu u vaš dom. Da bi ovo drvo imalo uticaja na dobrostanje vašeg doma, morate ga pravilno njegovati i voditi računa o njemu.

o5

Ako ga stavite u crvenu saksiju, on će postati pravi magnet za novac, posebno ukoliko na dno saksije prije sađenja stavite nekoliko novčića. Vodite računa da odaberete pravu dimenziju saksije, jer limun koji je smješten u premalu saksiju neće imati dovoljno mjesta za prosperitet, njegovo biopolje će biti poremećeno i neće vam pomoći u bilo čemu.

Kako posaditi limun u saksiji 

o3

Vjerovatno ste se pitali a kako uzgajati limun u saksiji ako živim u stanu? Veoma lako, čak i ako nemate terasu ili baštu to neće biti nikakav problem, samo pratite naše instrukcije.

 

Jedan od načina za dobijanje stabla ovog citrusnog voća jeste sadnja limuna iz koštice. Postupak sejanja je vrlo jednostavan. Klijanje ćete obezbjediti tako što ćete držati sjeme u frižideru dvije nedjelje, i to na temperature između 1 i 5 stepeni celzijusa. Nakon tog perioda sjeme stavljate u zemlju, a idealno vrijeme za to bi bio početak marta.

o2

Drugi način je potapanje sjemenki u vodu na par sati kako bi smjekšale i odbacile opnu. To ogoljeno sjeme ponovo stavljate u vodu na neko vrijeme, a potom ga stavljate u saksiju. Pobrinite se i neka zemlja bude dovoljno pokvašena. Preko svega toga ide sloj sitnih kamenčića kroz koje će izbijati klice.

 

Imajte u vidu da će za uspješan limun u saksiji biti potrebna veoma velika količina svjetlosti i toplote. Stoga se pobrinite da ona uvijek stoji blizu prozora. Merite temperaturu u stanu, i jer ona ne sjme pasti ispod 21 stepena. Dozvoljeno je korišćenje i fluroscentnih lampi od 40 vati.

 

Zalivanje je veoma važno

o6

 

Prvo i osnovno, obratite pažnju kakvom vodom zalivate vaš limun u saksiji. Ona nikako ne smje biti puna kamenca, pa ne bi bilo na odmet ni prethodno prokuhavanje. Dalje, nikada ne koristite hladnu vodu već isključivo mlaku. Vazduh u prostoriji mora sadržati malo vlage, pa se potrudite da na grejna tijela ponekad postavite posude sa vodom.

 

Zalivanje se u zimskom periodu preporučuje nešto ređe, otprilike na svake dvije nedjelje. Ljeti je predviđeno svakodnevno prskanje listova vodom kako ne bi uvenuli. Za bolju hidrataciju koristite i cjevčice za navodnjavanje.

Ne propustite