HOLANDIJA

Haag: "Maršom mira" obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Objavljeno:11.07.2018 - 21:09
A A A Times Arial

Foto: Anadolija

U Den Haagu u Holandiji, kao i u brojnim drugim gradovima diljem svijeta, prigodnim programom je obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici.

Blizu 500 osoba se okupilo ispred zgrade Parlamenta Holandije na komemoraciji koja se tradicionalno obilježava već 23 godinu, javila je Anadolija.

Na komemoraciji, koju je organizovalo šest nevladinih organizacija i udruženja, klanjana je dženaza-namaz u odsustvu za žrtve genocida u Srebrenici.

Prije komemoracije je održan simbolični "Marš mira" u dužini od 11 kilomatara, posvećen žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine.

Učesnici Marša mira u Den Haagu su prošli i pored zgrade Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, a na samom kraju u zrak su pustili bijele balone s imenima 35 osoba koje su danas sahranjene u Srebrenici.

"Ovo što se dogodilo je veoma bolno. Pitam sve ljude: 'Zašto se to dogodilo? Zar samo zato što jedan čovjek pripada drugoj religiji i što ima drugačije ime?'", izjavila je za Anadoliju Mirsada Čolaković, ambasadorica BiH.

Istakla je i kako je vrlo važno da svi konačno priznaju da se u Srebrenici desio genocid.

"Želimo živjeti u miru sa susjednim zemljama. Ali, ne možemo imati lijepu budućnost bez prihvatanja istine", rekla je ambasadorica BiH.

 
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!