PRESTANITE DA IH TRUJETE: Ove štetne namirnice često dajemo našoj djeci

Porodica i zdravlje
PRESTANITE DA IH TRUJETE: Ove štetne namirnice često dajemo našoj djeci
.

Mnoga djeca počinju jesti hranu koja sadrži puno šećera u vrlo mladoj dobi. To uzrokuje djetetov ukus da smanjuje njihovu osjetljivost, tako da normalna hrana više ne izgleda privlačna. Postoje i namirnice koje djeca ne bi trebala jesti zbog fizioloških svojstava njihovog tijela.

Odlučili smo saznati kako poučiti dijete da jede zdravo jelo i koja naizgled zdrava hrana koju uopće ne smiju jesti.

1. Sok

d

 

Sokovi su popularni među djecom različitih dobi. Oni su prikladni i dolaze u svijetle pakete. Ali ovdje su prednosti pakiranog soka. Čašica soka sadrži 5-6 čajnih žličica šećera. Otopljeni se šećer odmah upija u krvotok koji je loš za metabolizam ugljikohidrata.

Američka akademija pedijatrije preporučuje da jede voće umjesto da pijete sok. Zahvaljujući vlaknima u voću sok se apsorbira postupno. Također biste ih trebali piti kako bi popili svježe iscijeđen sok ili glatke.

2. Jogurt

 

d1

Da biste odabrali zdrav jogurt, morate pročitati sastojke. Prvo, ne kupujte najopasnije proizvode jogurta koji nisu pohranjeni u hladnjaku, već na otvorenim policama. Drugo, kupite prirodne jogurte umjesto slatkih.

Jogurti s voćem sadrže puno šećera, masnoća i kalorija, što dovodi do porasta djece i povećava njihov rizik za dobivanje dijabetesa.


3. Žitarice

 

d2

Pahuljice, muesli i slična hrana izgledaju vrlo zdravo u reklamama koje tvrde da sadrže puno vitamina i minerala. Zapravo, ta hrana ne sadrži zdrav element. Ali ono što oni sadrže je puno šećera. Svi zdravi elementi kukuruza, pšenice i zobi uklanjaju se tijekom proizvodnje i ostaju samo ugljikohidrati.

Vrlo je teško zasititi glad kod ove hrane, pa će samo nekoliko sati kasnije dijete ponovno biti gladno. Dobra zamjena je zobena kaša. Možete dodati voće i orašaste plodove kako bi ih privlačili za djecu.

4. Med

 

d3

Djeca do 2 godine ne bi trebala jesti med. To nije samo o mogućoj alergijskoj reakciji, ali ponekad med sadrži bakterije koje mogu dovesti do ozbiljne zarazne bolesti nazvane botulizam.

5. Grožđe

d4

 

Grožđe sadrži vitamine i minerale koje djeca trebaju. Ali postoji razlog zašto ih djeci ne smije jesti: velike su i skliske, a dijete ih može gušiti.

Također, grožđe je vrlo teško za dijete probavnog trakta za obradu. Banane su izvrsna zamjena za djecu mlađu od 2 godine.


6. Multivitamini za djecu

d6

 

Vitamini su prilično kontroverzna tema. Stvar je u tome što se roditelji često oslanjaju na njihovo znanje i iskustvo umjesto da konzultiraju stručnjaka koji su potpuno pogrešni i čak mogu biti opasni. Bez obzira kako izgledaju bezopasni vitamini životinjskog oblika, trebaju ih propisati samo liječnici.

Djeca bi trebala dobiti svoje potrebne vitamine iz hrane, nema potrebe dati im dodatke.

7. Milkshakes

 

 

Suočeni s izborom između sode i mliječnog napitka, svaki roditelj bi sigurno odabrao milkshake. Ali kako se ispostavlja, oni su jednako opasni kao i soda i sadrže puno masnoća i šećera.

Najnovija istraživanja pokazuju da redovito pijenje takvog masnog pića može dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ovaj je proizvod opasno i za odrasle, a kamoli za djecu.

Nemoguće je neka djeca uopće ne jedu šećer i to nije nužno. Ono što je stvarno važno je oblikovati ispravan stav prema slatkoj hrani. Objasnite djeci da su slatkiši deserti i ne mogu zamijeniti normalnu hranu. Ako osoba ima dobre prehrambene navike kao dijete, postoji velika vjerojatnost da će jesti zdravu hranu kada su odrasli.

Koja vam se hrana najviše zadivila? Recite nam u odjeljku komentara u nastavku!

Ne propustite