INZKOVA REAKCIJA NA IZJAVU RAJKA VASIĆA: ''Gnusna je i uvredljiva, prijeti nasiljem''

Aktuelno
INZKOVA REAKCIJA NA IZJAVU RAJKA VASIĆA: ''Gnusna je i uvredljiva, prijeti nasiljem''
.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pozvao je sve javne ličnosti, a posebno izabrane političare bez obzira na etničku pripadnost, da javno odbace govor mržnje.

Visoki predstavnik u BiH je najoštrije osudio posljednje izjave nekoliko javnih ličnosti koje negiraju genocid u Srebrenici, glorificiraju ratne zločine, te sadrže govor mržnje, pa čak i prijetnje. Genocid počinjen u Srebrenici je činjenica koju su potvrdila dva međunarodna suda. Oni koji pokušavaju zaraditi političke poene glorificirajući ratne zločine i vrijeđajući žrtve i njihove porodice nalaze se izvan civilizacijskih normi.

''Izjava koju je dao član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić o genocidu u Srebrenici – na dan ukopa žrtava genocida u Srebrenici i dan sjećanja – ide mnogo dalje od negiranja.

Osim što je gnusna i uvredljiva, ona također prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe, a Krivični zakon FBiH se za takva djela primjenjuje bez obzira gdje su djela počinjena'', poručili su iz OHR-a.

Visoki predstavnik poziva nadležna sudska tijela na hitnu reakciju. Također poziva sve javne ličnosti, a posebno izabrane političare bez obzira na etničku pripadnost, da javno odbace govor mržnje, glorifikaciju ratnih zločina i negiranje genocida.

Stranke čiji članovi, koji sjede u glavnom odboru, daju takve izjave rizikuju da i same snose značajnu pravnu odgovornost.

Podsjećamo, Rajko Vasić aktuelni član Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnji generalni sekretar ove stranke, na Twitteru je objavio poruku u kojoj prijeti novim genocidom.

"Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte drugu priliku" – napisao je Vasić na ovoj društvenoj mreži.

Ne propustite