Gul: Srebrenica mjesto gdje je ljudska čast stradala i gdje će se ponovo uzdići

Bosna i Hercegovina
Gul: Srebrenica mjesto gdje je ljudska čast stradala i gdje će se ponovo uzdići
.

Iako su prošle 23 godine od srebreničkog genocida bol u srcima je još uvijek svježa. U našim dušama osjećamo neopisivu bol koju su osjetila za vrijeme genocida, zločina potvrđenog presudama međunarodnih sudova, naša bošnjačka braća - rekao je danas ministar pravde Republike Turske Abdulhamit Gul na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici.

Gul je izrazio duboko saučešće porodicama žrtava u svoje i uime predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kao i Vlade Turske i turskog naroda.

Abdulhamit Gul je istaknuo da je Srebrenica tamna mrlja na savjesti čovječanstva te da su svi oni koji su zažmirili na genocid i olakšali ga pred istorijom odgovorni koliko i zločinci.

On je ocijenio da je dužnost svih nas da se ovakve boli više ne ponove te se zato na globalnom nivou mora raditi na pravdi, etičnosti i miru, ne smiju se zaboraviti doživljene patnje, nego treba izvući pouke.

Podsjetivši da i ratovi imaju svoju čast, moral i poštivanje konvencija, Gul je rekao da je nažalost Srebrenica ime mjesta gdje je ljudska čast stradala, ali da će Srebrenica biti mjesto gdje će se ljudska čast ponovo uzdići.

- Bosna i Srebrenica će biti prostori gdje će ljudske vrijednosti procvjetati - mir, prijateljstvo kao srebro u Srebrenici - podvukao je Gul, naglasivši da je na tome potrebno raditi.

Ne propustite