ŽIVOTNA PRIČA SREBRENIČANINA MESUDA SELIMOVIĆA: Strah me natjerao da upamtim stvari koje će me do kraja života proganjati

Bosna i Hercegovina
ŽIVOTNA PRIČA SREBRENIČANINA MESUDA SELIMOVIĆA: Strah me natjerao da upamtim stvari koje će me do kraja  života proganjati
.

Danas uspješan sportista, učesnik svjetskih i evropskih prvenstava, te vlasnik velikog broja medalja.

No, put do ovih uspjeha poplačan je teškim iskušenjima i sjećanjima na svu golgotu srebreničkog genocida.

Mesud Selimović je jedno o nekoliko hiljada djece Podrinja koje je zadeselila teška sudbina.

Kako nam je kazao uvijek mu se teško prisjećati svog djetinjstva.  

„Na svaki pomen Srebrenice imam osjećaj da mi cjelo tijelo zadrhti  iako sam ja bio nešto stariji od 6 godina. Strah me je natjerao da upamtim mnoge stvari koje će me do kraja mog života proganjati. Onaj najslađi dio djetinstva ja nisam ni imao. Kad vas neko odvoji od oca u tom periodu je sasvim dovoljno i jasno da je moje djetinjstvo upropašteno, te da nije bilo onih sretnih momenata i susreta sa mojim babom, koji su itekako nedostajali, kako meni, tako i mom bratu i sestri.”  - kazao je Mesud na početku razgovora za Novi.ba.

mesud2

Mesud je imao samo šest godina kada je preživio pad Srebrenice, a u genocidu izgubio je oca, djeda, dajdžu i još nekoliko bližih rođaka.  Mesud nije imao djetinjstvo, bezbrižne dane i lijepe trenutke kao njegovi vršnjaci. Kako kaže njegovo djetinjstvo uzeli su zločinci.

“Slike koje su ostale duboko urezane u moje sjećanje nisu nimalo lijepe. I ne pamtim lijepe trenutke u svom životu, ne znam, niti se sjećam da ih je bilo. Slike koje ja pamtim su one iz Potočara gdje sam kao mali dječak morao da gledam ubijene i zaklane Srebreničane i da sve te strahote izdržim. Nema lijepe slike iz mog djetinstva, moje djetinjstvo su uzeli zločinci i nije ih bilo briga šta će sa mene i ostale srebreničke djece biti.” – priča nam Mesud.

mesud3

Mesud danas živi u Tuzli, a na pitanje kako se osjeća prilikom svakog odlaska u Srebrenicu, Mesud odgovara.

“Danas kao odrasla i zrela osoba kad odem u Srebrenicu i Potočare, stanem u mezarje i onda se zapitam: Kakva to osoba, kakav monstrum ili šta već moraš biti da za 2 dana ubiješ ovoliko ljudi, da duplo veći broj djece ostaviš bez jednog ili oba roditelja ? Nemoguće se osjećati dobro kad si sve to proživio.”

Mesud smatra kako se o Srebrenici ne govori dovoljno, te da nismo mnogo naučili iz vlastite prošlosti.

„Ono što ja vidim od pada Srebrenice pa do danas je to da smo mi generalno u Bosni Hercegovini zaboravili šta nam je urađeno u periodu '92.-' 95. i da se o Srebrenici i genocidu govori samo u periodu od prvog, pa maksimalno do 20. jula. Onda se to sve nekako ostavi po strani. Iako smo žrtve agresora mi i dalje imamo pojedince koji se pravdaju tom istom agresoru.” – kaže Selimović za Novi.ba

mesud1

Mesud je danas jedan od najboljih bosanskohercegovačkih kickboksera i osvajač nekoliko internacionalnih kupova, a proglašen je i najboljim sportistom Tuzlanskog kantona. Uprkos životnim teškoćama nastavio se boriti. Njegova sudbina nije ga pokolebala da danas bude ono što jeste.

„Kickboxom sam se počeo baviti u srednjoj školi i hvala Bogu napravio sam mnogo dobrih rezultata braneći boje moje domovine širom svjeta i Evrope. Nisam želio da budem slabić i da me neko sažaljava. Morao sam da krenem dalje i da izrastem u jaku i stabilnu osobu i smatram da sam uspio u tome.” – kaže Selimović. 

mesud5

Svim mladim ljudima poručio je da ostanu u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je naša zemlja mi ovdje mora da ostanemo i da se borimo da nam se više ne ponovi ono što nam se dešavalo u prošlosti.” – zaključuje Mesud. 

 

 

 

 

Ne propustite