OBILJEŽJE GENOCIDA U SREBRENICI: Kako je nastao i kako se nosi "Cvijet sjećanja"

Bosna i Hercegovina
OBILJEŽJE GENOCIDA U SREBRENICI: Kako je nastao i kako se nosi "Cvijet sjećanja"
.

Cvijet Srebrenice ili cvijet "Sjećanja", neslužbeni je simbol u znak sjećanja na žrtve genocida koji se dogodio u Srebrenici. 

Cvijet su osmislile žene iz udruženja "Gračaniko keranje", a prvi put je u javnosti predstavljen u julu 2010. godine. 

Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizira 11. juli 1995. godine.

Oni koji ga nose treba da nose sjećanje na nevine žrtve porukom da se nikad nikom ne dogodi Srebrenica. 

img-0006

(Foto: Novi.ba) 

Po uzoru na cvijet "Sjećanje" uskoro su se pojavili i drugi oblici srebreničkog cvijeta. Sarajevski filigranar Mensur Bektić izradio je "Cvijet Srebrenice", srebrni filigranski cvijet sa 11 latica, svaka s po sedam komponenti, tj. okica, i zelenim staklenim kamenom u sredini. 

Verzije srebreničkog cvijeta izrađivali su i drugi autori. Godine 2014. Enes Klopić, apsolvent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, izradio je Cvijet Majki Srebrenice, digitalni crtež s prikazom 11 majki odjevenih u bijelo koje sjede oko zelena tabuta djeteta koji svaka dotiče svojom desnom rukom. S motivima prikazanim odozgo, crtež majki u bijelom oko zelena tabuta podsjeća obrisima na srebrenički cvijet. U zeničkom naselju Mokušnicama jedan je cestovni rotor glavne gradske magistrale bio ukrašen 2015. s više od 500 sadnica cvijeća u obliku srebreničkog cvijeta.

Cvijet se nosi na lijevoj strani. 

Žene koje su osmislile i koje prave Cvijet Srebrenice - cvijet "Sjećanje" poručuju kako im je želja da, kada više ne bude živih svjedoka genocida, cvijet ostane svjedok onoga što se desilo, šaljući poruku da se nešto slično nikada i nikome ne ponovi. 

 

 

 

 

 

Ne propustite