Nevjerovatne koristi: OVA NAMIRNICA čisti crijeva i krv od masnoća i otrova, sprječava rak!
Pšenične posije ili mekinje se dobivaju iz vanjske ljuske zrna pšenice. Naime, strukturu pšeničnog zrna čine omotač (vanjski dio), endosperm (unutarnji dio) i klica. Mljevenjem u mlinu omotač daje posije, a endosperm brašno.
![]()
Pšenične mekinje su bogate celulozom, vlaknima, mineralima i vitaminima. Istovremeno, prirodno sadrže malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor bjelančevina i željeza, magnezija, fosfora i selena, kao i tiamina (vitamina B1).
![]()
Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvorljiva. Dijetalna vlakna moraju biti obavezan dio zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje.
![]()
Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva. Ljekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se miješati sa jogurtom ili mlijekom, voćnim sokovima.
![]()
Pšenične mekinje imaju laksativno djelovanje pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je divertikularna upala debelog creva. Hrana bogata vlaknima takođe će smanjiti rizik od pojave raka dojke.
![]()
Jedan broj istraživanja pokazao je da je antioksidativna aktivnost i moć fenola iz cijelih žitarica veoma slična onoj u voću i povrću. Antioksidanti štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala.
![]()
Mekinje od pšenice pokazale su i djelovanje koje sprečava rak debelog crijeva. Smanjuju nivo žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da podstiču ovaj tip kancera.