TAJLAND: Počela operacija spašavanja dječaka zarobljenih u pećini

Svijet
TAJLAND: Počela operacija spašavanja dječaka zarobljenih u pećini
.

Počela je operacija spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dvije sedmice u pećini duboko u brdu na sjeveru Tajlanda, objavio je guverner pokrajine.

Spasioci očekuju da će operacija koja je počela u 5 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu biti završena najranije za 11 sati, ali je moguće da se protegne i u sljedeći dan.

Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju”, kazao je u sedmicu prije početka opearcije Narongsak Osotanakorn, guverner pokrajine Čiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja.

Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak" dodao je.

Svakog će dječaka iz pećine izvesti dva ronioca jednog po jednog, kazao je Narongsak.

U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca a pet Tajlanđana. Dijelovi pećine i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.

Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su u pećin od 23. juna kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz pećine.

 

Ne propustite