Euroliga mijenja sistem takmičenja

Košarka
Euroliga mijenja sistem takmičenja
Predsjednik Eurolige Jordi Bertomeu kaže da će elitno klupsko takmičenje promijeniti format u skorijoj budućnosti.

Predsjednik Eurolige Jordi Bertomeu kaže da će elitno klupsko takmičenje promijeniti format u skorijoj budućnosti.

“Radimo na strateškom planu sa dvije jasne faze – modifikovaćemo sistem licenci, a kasnije ćemo promijeniti i sistem takmičenja. Novi sistem, koji će biti tranizicija ka onome što želimo, stupiće na snagu u sezoni 2015/2016“, rekao je Bertomeu.

“U tom sistemu neće biti B licenci, već ćemo stvoriti jednostavniji sistem u kojem ekipe neće čekati na rezultate iz drugih nacionalnih prevenstava kako bi znale da li su se kvalifikovale. Tražićemo i dogovor sa domaćim ligama kao bismo homogenizovali pravila, kalendar i finansijski fer-plej“, kazao je prvi čovjek EL. 

Bertomeu nije detaljnije pojasnio o čemu se radi, ali jeste nagovijestio i sljedeće poteze. 

“Drugi korak jeste da napravimo piramidalnu strukturu koja bi kretala od domaćih liga, preko Eurokupa do Eurolige. To je tradicionalni evropski model u kojem postoji ispadanje, to će biti otvorena liga. Dakle, imaćemo takmičenje u kojem učestvuju najbolji timovi na kontinentu, a neće učestvovati uvek isti klubovi. I Eurokup će zbog toga podići kvalitet. Naravno, to ćemo napraviti tako da se poštuje evropska sportska kultura i vrijednosti takmičarskog duha, kao i osnovni princip Eurolige – ’najbolje ekipe na kontinentu“, dodao je.

Ne propustite