SJAJAN SAVJET ZA SVE DOMAĆICE: Kako da pravilno zamrznete boraniju?
.
Boranija pri odmrzavanju zadržava istu boju, okus i miris.
Potrebno je:
boranija
so
kese
Priprema:
Kupiti mladu boraniju najbolje "olovku" bez fleka očistiti je i isJeći na polovinu. Oprati. U sud veći staviti vodu sa rešetkom, pa kad voda provri posoliti i staviti deo boranije ne više od 1 kg da boranija potone u vodu.
Ostaviti da vri 3-4 minuta, a zatim izvaditi zajedno sa rešetkom i potopiti u veći sud sa hladnom vodom i isto toliko držati koliko ste je i barili. Izvaditi ocijediti i sipati u prazan sud. Ponoviti postupak i sa ostalom boranijom.
Najbolje je boraniju prostrijeti na čist čaršav da se malo osuši i dobro ohladi. Pakovati i zatvarati u kese u tanjem sloju.
(Novi.ba/Bakina kuhinja)