BUDITE OPREZNI: Ovo je jedna od najopasnijih stvari u vašoj kuhinji, a niste je ni svjesni

Sve za dom
BUDITE OPREZNI: Ovo je jedna od najopasnijih stvari u vašoj kuhinji, a niste je ni svjesni
.

Skoro svaka kuhinja ih ima, a nemate pojma koliko su opasne. 

Riječ je o daskama za rezanje, a ukoliko se njima ne rukuje pravilno mogu postati izvori raznih  zaraza. 

daska1

Ostaci sirovog mesa mogu ostati zarobljeni na hladnoj površini daski za rezanje pa je u tom slučaju potrebno učiniti nešto više. Sirovo meso može sadržavati brojne bakterije, uključujući E.Coli i salmonelu.

daska2

Preporučuje se najprije oprati toplom vodom i deterdžentom te potom natopiti dasku u izbjeljivač. On će sterilizirati dasku i uništiti bakterije. Kako biste zaštitili ruke, svakako nosite gumene rukavice.

Druga opcija je da nakon pranja deterdžentom stavite dasku i u perilicu za suđe te je operete na najvišoj temperaturi. 

daska3

Meso se preporučuje rezati na plastičnim daskama jer se drvene odljepljuju pri visokim temperaturama i tako propadaju. Osim toga, sirovo meso se lakše zaglavi u pukotinama drveta zbog čega se teže vadi, pere i ispire.

daska4

Daske bi bilo dobro mijenjati nekoliko puta godišnje, ovisno o tome koliko ih upotrijebljavate. Ako je ikako moguće, uvijek birajte daske od pravog drva jer ono sadrži prirodne enzime koji štite od razmnožavanja bakterija. 

Evo primjera kako učinkovito možete očistiti vaše daske za rezanje.

 

 

Ne propustite