OPREZ! Ako želite izbjeći TROVANJE HRANOM ovih pravila pripreme LJETI SE MORATE PRIDRŽAVATI!
Kampilobakter, salmonele, virusi, stafilokokna trovanja, paraziti... ljeti su još veća prijetnja. Kako biste izbjegli, ili barem umanjili rizik od opasnih zaraza poštujte ova pravila kod pripreme hrane.
Održavajte čistoću
![]()
Prije rukovanja hranom obavezno operite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom.
Termička obrada
![]()
Namirnice koje kuhate dobro termički obradite (temperatura iznad 70 °C) i konzumirajte najdulje dva sata nakon obrade ili ih čuvajte u hladnjaku na temperaturi ispod 5 °C.
Izbjegavajte sirova jaja
![]()
Izbjegavajte pripremu jela od termički neobrađenih jaja
Ostatke hrane držite u hladnjaku
![]()
Pripremljeno jelo ne smije stajati dulje od 2-3 sata na sobnoj temperaturi
Odmrzavanje hrane
![]()
Odmrzavanje i podgrijavanje hrane obavite u što kraćem roku, bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi
Pazite se kukaca i nametnika
![]()
Zaštitite hranu od kontakta s insektima i drugim životinjama
Oprezno kod kupovine
![]()
Zamrznute proizvode kupujte posljednje u trgovini