OPREZ! Ako želite izbjeći TROVANJE HRANOM ovih pravila pripreme LJETI SE MORATE PRIDRŽAVATI!
Kampilobakter, salmonele, virusi, stafilokokna trovanja, paraziti... ljeti su još veća prijetnja. Kako biste izbjegli, ili barem umanjili rizik od opasnih zaraza poštujte ova pravila kod pripreme hrane.
Održavajte čistoću
Prije rukovanja hranom obavezno operite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom.
Termička obrada
Namirnice koje kuhate dobro termički obradite (temperatura iznad 70 °C) i konzumirajte najdulje dva sata nakon obrade ili ih čuvajte u hladnjaku na temperaturi ispod 5 °C.
Izbjegavajte sirova jaja
Izbjegavajte pripremu jela od termički neobrađenih jaja
Ostatke hrane držite u hladnjaku
Pripremljeno jelo ne smije stajati dulje od 2-3 sata na sobnoj temperaturi
Odmrzavanje hrane
Odmrzavanje i podgrijavanje hrane obavite u što kraćem roku, bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi
Pazite se kukaca i nametnika
Zaštitite hranu od kontakta s insektima i drugim životinjama
Oprezno kod kupovine
Zamrznute proizvode kupujte posljednje u trgovini