OPREZ! Ako želite izbjeći TROVANJE HRANOM ovih pravila pripreme LJETI SE MORATE PRIDRŽAVATI!

Zdrav život
OPREZ! Ako želite izbjeći TROVANJE HRANOM ovih pravila pripreme LJETI SE MORATE PRIDRŽAVATI!
.

Kampilobakter, salmonele, virusi, stafilokokna trovanja, paraziti... ljeti su još veća prijetnja. Kako biste izbjegli, ili barem umanjili rizik od opasnih zaraza poštujte ova pravila kod pripreme hrane.

Održavajte čistoću 

trovanje1

 Prije rukovanja hranom obavezno operite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom.

Termička obrada

trovanje2

 Namirnice koje kuhate dobro termički obradite (temperatura iznad 70 °C) i konzumirajte najdulje dva sata nakon obrade ili ih čuvajte u hladnjaku na temperaturi ispod 5 °C.

Izbjegavajte sirova jaja

trovanje3

Izbjegavajte pripremu jela od termički neobrađenih jaja

Ostatke hrane držite u hladnjaku

trovanje5

Pripremljeno jelo ne smije stajati dulje od 2-3 sata na sobnoj temperaturi

Odmrzavanje hrane

trovanje6

Odmrzavanje i podgrijavanje hrane obavite u što kraćem roku, bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi

Pazite se  kukaca i nametnika

trovanje7

Zaštitite hranu od kontakta s insektima i drugim životinjama

Oprezno kod kupovine

trovanje9

Zamrznute proizvode kupujte posljednje u trgovini

 

Ne propustite