NAJTEŽA KRIZA Čeka se odluka o političkoj sudbini Angele Merkel, njezini protivnici šalju oštre poruke

Svijet
NAJTEŽA KRIZA Čeka se odluka o političkoj sudbini Angele Merkel, njezini protivnici šalju oštre poruke
.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji se sa svojom bavarskom strankom CSU žestoko sukobio s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel zbog njezine migrantske politike, rekao je u nedjelju da nije zadovoljan njezinim najnovijim prijedlozima u tom pogledu, doznaje se iz izvora bliskih njegovu okruženju.

Na sastanku CSU-a u Muenchenu, Seehofer je ocijenio da mjere o kojima se raspravljalo u četvrtak i petak na summitu EU-a u Bruxellesu za smanjenje migracija nisu dovoljne, dok je za razgovor o pomirbi s Merkel u subotu navečer posvećen migrantima kazao da "nije imao učinka", po izvorima.

Seehofer se namjerava večeras obratiti njemačkoj javnosti.

Politička sudbina Angele Merkel u nedjelju se nalazi u rukama Kršćansko-socijalne unije (CSU) kad vodstvo te bavarske stranke odlučuje hoće li prihvatiti dogovore o migrantima koje je njemačka kancelarka donijela iz Bruxellesa. 

 

Devet mjeseci nakon izbora na kojima joj je dio glasova oduzela krajnja desnica, oslabljena Merkel bila je primorana obratiti se susjednim članicama Europske unije kako bi riješila sukob sa svojim stranačkim saveznicima koji su se pobunili protiv njezine migrantske politike. 

Europski čelnici su na summitu u Bruxellesu ovog tjedna sklopili dogovor o podjeli migranata na dobrovoljnoj bazi i stvaranja "kontroliranih centara" unutar EU-a u kojem će se obrađivati zatraženi azili. 

Merkel je odvojeno najavila sporazume sa 16 država EU-a o povratku nekih izbjeglica te je predložila otvaranje prihvatnih centara gdje bi drugi migranti trebali imati ubrzanu obradu azila, što je postroživanje otvorene migrantske politike koju je predstavila 2015. godine. 

Iako većina analitičara očekuje da će Merkel preživjeti sukob s CSU-om, malo je vjerojatno da će to biti posljednji put da će se ta sestrinska stranka njezinih demokršćana distancirati od kancelarke koju smatra precentrističkom za svoje birače. 

Ne propustite