Bolna točka modernog muškarca: Lijek za ćelavost kod žena i muškaraca, kosa kao griva za samo mjesec dana!

Moda i ljepota
Bolna točka modernog muškarca: Lijek za ćelavost kod žena i muškaraca, kosa kao griva za samo mjesec dana!
.

Većina ljudi prilikom ispadanja kose posumnjaju na hormonalne poremećaje ili pak lijekve koje uzimaju. Opadanje kose kod žena može biti trenutačno i povezano s izmjenom godišnjih doba, ali ne smiju se zanemariti niti ozbiljnije dijagnoze.

k2

Gubitak kose je vrlo često uzrokovan emocionalnim stresom, jako je važno da smanjite stres i da život počnete shvaćati manje ozbiljno. 

Svoj jelovnk upotpunite ekološkim i svježim voćem i povrćem, koje čiste organizam od toksina i djeluju protuupalno. 

k1

Takva hrana često blokira ili smanjuje pretvaranje testosterona u DHT (dihidrotestosteron). A upravo je taj nusprodukt muškog hormona veliki krivac za opadanje i gubitak kose kod muškaraca.

k3

Obavezno izbjegavajte rafinirana industrijska ulja, šećer, prerađenu hranu, alkohol i veće količine kave jer te namirnice pridonose upalnim stanjima u organizmu, uzrokuju hormonsku neravnotežu te intenziviraju opadanje kose.

kk
Prirodni saveznici zdrave i snažne kose

1. Bučine sjemenke i bučino ulje

k4

Ove zdrave grickalice obiluju cinkom, mineralom koji pridonosi kvaliteti, snazi i zdravlju vaših vlasi.

Prema istraživanjima, upravo se manjak cinka dovodi u vezu s hipotireozom i gubitkom kose. 

Uzimajte i bučino ulje (1 žlicu dnevno) – to će blokirati stvaranje DHT-a u vašem organizmu, a zdrave masnoće iz ovog ulja pridonijet će gustoći vaše kose.   


2. Zeleni čaj 

k6

Ovaj napitak koji obiluje polifenolnim tvarima pravi je saveznik vaše kose.

Zeleni čaj, naime, blokira pretvaranje testosterona u DHT, čime uvelike čuva gustoću kose.  


3. Chia, lanene i konopljine sjemenke

k7

Chia sjemenke sadrže obilje fosfora, minerala koji potpomaže rast kose. Usto sadrže 9 esencijalnih aminokiselina koje štite kosu i nokte. 

Lanene sjemenke hrane kosu, umiruju vlasište te potiču rast kose, a sjemenke i ulje konoplje pridonose stvaranju keratina, zahvaljujući čemu kosa postaje snažnija i zdravija.   


4. Ashwagandha 

k9

Adaptogene biljke poput ashwagandhe jačaju organizam kako bi se mogao lakše nositi sa stresom, balansiraju hormone te snižavaju razine štetnog hormona kortizola u vašem tijelu.

Sve to potiče rast i zdravu gustoću vaše kose. 

Preporuka je dnevno uzimati oko 500 mg ashwagandhe u prahu. 


5. Rhodiola rosea (ružičasti žednjak)

Još jedna moćna adaptogena biljka poznata pod nazivom Rhodiola rosea ili ružičasti žednjak smanjuje opadanje kose i pridonosi njezinoj kvaliteti i gustoći. 

Preporuka je dnevno uzimati 500 mg rhodiole u prahu. 


6. Eterično ulje ružmarina

ruz

Ulje ružmarina je broj jedan među esencijalnim uljima kada je u pitanju rast i gustoća kose. Ono djeluje tako da potiče stanični metabolizam, a to u konačnici stimulira rast vlasi. 

Istraživanje provedeno 2015. godine čak je pokazalo da je ulje ružmarina podjednako djelotvorno kao minoksidil, otopina koja se inače koristi za stimulaciju rasta kose. 

Rastu i kvaliteti vaše kose pomoći će i ulje lavande, timijana, metvice, kadulje… Ta eterična ulja potiču cirkulaciju u vlasištu, a samim time i pridonose rastu kose. 

Primjena eteričnih ulja: u žlicu maslinova ulja dodajte 3-4 kapi nekoliko eteričnih ulja, primjerice ružmarina, lavande i metvice. Umjesto maslinova ulja možete koristiti i jojobino ili kokosovo ulje. 

Tom mješavinom dvaput dnevno nježno izmasirajte područja vlasišta na kojima vam je kosa prorijeđena. 


Dodaci prehrani

Kako biste dodatno osnažili kosu, možete uzimati i vitamine B-kompleksa i cink. 

Vitamini B-skupine pridonose lakšem nošenju sa stresom.

Pantotenska kiselina ili vitamin B5 uvelike pomaže radu vaših nadbubrežnih žlijezda, a biotin ili vitamin B7 pridonose gustoći i kvaliteti vlasi.

Kad je riječ o cinku, žene bi trebale uzimati 8 mg, a muškarci 11 mg na dan.    

Ne propustite