ŽELITE LI PRESTATI JESTI HLJEB: Niste ni svjesni šta vam se zbog toga može dogoditi

Zanimljivosti
ŽELITE LI PRESTATI JESTI HLJEB: Niste ni svjesni šta vam se zbog toga može dogoditi
.

Dijetetičari trenutno sve više istražuju kako na nas tačno utječe smanjeni unos ugljikohidrata, a razlika je ogromna što znači da mnogo utječe.

Bez obzira na to da li ste izbacili rafinirane žitarice, cjelovite žitarice ili ugljikohidrate općenito, učinci mogu široko varirati. Od genijalnih i potpuno očitih, poput smanjenja tjelesne težine, do nekih koji i nisu baš tako genijalni.

hljeb
1. Gubite težinu koju vam dodaje voda

Kada reducirate unos ugljikohidrata, prvo što ćete primijetiti je da ste magično izgubili na težini. Niste izgubili masnoće, izgubili ste težinu koju imate zbog vode. Kada su ugljikohidrati pohranjeni u tijelu u oblliku glikogena, svaki gram ugljikohidrata pohranjuje tri do četiri puta svoje težine u vodi. Kako ste odustali od ugljikohidrata, tijelo je počelo trošiti zalihe glikogena pa se gubi velika količina vode.

dijeta1
2. Dobivate ‘gripu niskih ugljikohidrata’

hljeb

Ugljikohidrati su mozgu glavni izvor energije. Kada ih prestanete konzumirati, mozak radi na rezervama, posebno zato jer se razina glikogena smanjuje. Kad tijelo potroši sav deponirani glikogen, počinje razarati masnoće. Da bi tijelo iskoristilo mast kao gorivo, najprije je mora razgraditi na male komadiće.

Ti se mali komadići nazivaju ketoni. Povišenje ketona uzrokuje zadah, suha usta, umor, slabost, vrtoglavicu, nesanicu, mučninu i omaglicu. Ustvari, osjećate se kao da imate gripu.


3. Žudnja za hranom se smanjuje

hljeb1

Prerađeni šećeri su poznati po tome što podižu vrijednosti šećera do neviđenih visina da bi se vrijednost ubrzo naglo spustila. Ovakva sinusoidna krivulja kretanja vrijednosti šećera aktivira centre za ovisnost u mozgu vodeći ka stalnom potrebom za slatkim. Ako uzimamo hranu bogatu vlaknima razine šećera možemo održati stabilnima i smanjiti potrebu za slatkim.


4. Rizik od srčanih bolesti raste – ili pada
srce

Ta velika razlika ovisi o tome koju ste vrstu žitarica prestali jesti. Na primjer, studija objavljena 2014. u PLOS ONE našla je da rafinirani šećeri podižu razine masnih kiselina u tijelu (palmitoleinske kiseline) koje povećavaju rizik obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa tipa II. S druge strane, cjelovite žitarice poboljšavaju kolesterol i smanjuju rizike pojave srčanih bolesti, moždanog udara, pretilosti i dijabetesa tipa II.


5. Razine energije padaju

hljeb2

Cjelovite žitarice su dobar izvori željeza, magnezija i vitamina B, koji su svi važni za održavanje razine energije, a mnogim ljudima već ionako nedostaje magnezija. Uz to, kako su ugljikohidrati tijelu omiljeni izvor energije, nedostatkom ugljikohidrata usporavaju se sve stanice u tijelu.


6. Neredovna stolica
zatvor3

Cjelovite žitarice igraju najvažniju ulogu u tome koliko ste vlakana unijeli hranom. Istraživanje u Americi pokazalo je da 92 posto odraslih hranom ne unosi dovoljno žitarica. Vlakna, ne samo da pomažu stabilizaciji vrijednosti šećera, nego smanjuje rizik od pretilosti i kroničnih bolesti, isto tako pomažu održavanju redovite probave i pražnjenja crijeva.

Ne propustite