ZDRAVO VOĆE: Ona je savršen čistač crijeva, pomaže bolje varenje, a istovremeno je dobar laksativ i diuretik
Prema tvrdnjama dr. Marka Houstona, profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta Vanderbilt, povećani unos kalija (uz smanjeni unos natrija) važna je prehrambena promjena koja značajno doprinosi smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti.
![]()
Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su konzumirali 4.069 mg kalija dnevno imale čak 49% manji rizik od smrti izazvane ishemijskim bolestima srca.
Visoki udio kalija u plodu breskve zaslužan je za sprečavanje bubrežnih oboljenja kao i za prevenciju čira na želucu.
![]()
Vlakna prisutna u ovim ukusnim plodovima pospješuju detoksikaciju organizma, čuvaju zdravlje srca i krvnih žila, pomažu u regulaciji razine šećera u krvi te doprinose zdravoj probavi.
Bioflavonoid rutin pridonosi jačanju kapilara, pomaže u uklanjanju proširenih vena, snižava štetan LDL kolesterol te smanjuje rizik od srčanih bolesti.
![]()
Osim što su vrlo ukusne, breskve su odlične za zdravlje jer obiluju mnogim nutritivnim sastojcima. Bogate su raznim vitaminima, antioksidansima i flavonoidima. Od vitamina, u breskvama su najzastupljeniji A, C, E, K i B3 vitamini. Sadrži i minerale kao što su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.
Breskve imaju jako malo kalorija i nemaju masti pa u njima možete uživati bez imalo grižnje savjesti.
![]()
Želite li smršati, onda biste u svoj jelovnik svakako trebali ubaciti breskve. Naime, jedna breskva sadrži samo 60 kalorija. Breskve su odličan međuobrok i zamjena za slatko. Sadrže i puno vlakana pa su dobre za probavu.
Prema nekim istraživanjima, breskve čuvaju zdravlje srca, snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od raka i pomažu kod mršavljenja. S obzirom na to da se jedu s korom, najbolje je kupovati breskve lokalnih proizvođača i iz organskog uzgoja.