HRVATSKA

OGORČENI VOĆAR BACIO ČITAV UROD: „Ne želimo i ne damo da nas još više ponižavaju“

Objavljeno:26.06.2018 - 21:33
A A A Times Arial

I dok se uzgajivači malina u BiH svakodnevno bude sa strepnjom mislima šta će biti danas, i hoće li netko konačno reagovati i spasiti ih od definitivne propasti ni stanje u kompletnom regionu nije puno bolje.

U Hrvatskoj, iako ne malinari, ostali proizvođači voća imaju gotovo iste probleme.

Naime, na svom Facebook profilu, Andrija Branković, objavio je fotografiju svog poznanika koji je bacio čitav urod višnje jer, kako navodi, mnogima je bolje uvoziti tuđu višnju nego otkupljivati domaću.

Ovo je njegova objava:

Slika i prilika stanja u našemu voćarstvu. Ovaj gospodin(moj poznanik) morao je baciti cijeli svoj urod višanja, jer je mnogima bolje uvoziti tuđu višnju, već napola prerađenu, nego otkupljivati našu domaću. Ista sudbina zatekla je mnoge proizvođače u Slavoniji, kao i moju obitelj samu. Višnja je bačena jer navodno nema dovoljno šećera u sebi i otkupljivač ju nije htio otkupiti. Mene zanima, da li je moguće da takva višnja nema cijenu?! Zar se i od nje nešto ne može iskoristiti? Zar je moguće da je cilj uništiti domaću proizvodnju? Da naglasim, ta višnja nije trula, samo joj fali malo šećera.

Moja obitelj se bavi proizvodnjom jabuka, i tamo postoji III. klasa, iliti industrija koja ide za preradu u sok, u ratarstvu kod otkupa žitarica postoji kategorija za stočnu hranu. Zar i za takvu višnju ne postoji neka kategorija u otkupu?

I sada će se mnogi javiti i reći, zar ju nije mogao podijeliti siromašnima, zar ju nije mogao za nešto iskoristiti. Gospodo draga, ne znate što znači ujutro poraniti i navečer okasniti, godinu dana ulagati u to i onda ti netko kaže da to ne želi otkupiti. Ova višnja nije bačena jer je otkuona cijena mala, ona je bačena jer nema cijene. Ne želimo i ne damo da nas još više ponižavaju.

Ali na sve to gledam pozitivno, jer bit će HrvaCka prosperitetna, biti će HrvaCka jedna od najrazvijenih zemalja u Europskoj Uniji i svijetu. Na kraju krajeva, sretan sam, jer IMAMO HRVACKU! A i ljudi iz Afrike su zavidini na nešemu standardu, na to sam posebno ponosan.

PS. Poznajem dvije obitelji koje krče svoje nasade i prestaju sa proizvodnjom, upravo zbog ovoga.

U svom statusu prozvao je i Tomislava Tolušića, Vladu Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, ali i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!