Plenković: Bosna i Hercegovina zaslužuje posebnu pozornost i potporu na njezinu putu prema EU-u

Vijesti
Plenković: Bosna i Hercegovina zaslužuje posebnu pozornost i potporu na njezinu putu prema EU-u
.

Hrvatska želi okrenuti stranicu i razvijati političke i gospodarske odnose sa Srbijom na način da se rješavaju otvorena pitanja s partnerima s kojima se može razgovarati, izjavio je u utorak u Strasbourgu hrvatski premijer Andrej Plenković, komentirajući provokacije zastupnika srbijanske Radikalne stranke Aleksandra Šešelja, sina osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, te svoj odgovor na te provokacije.

"Riječ je očito o nastavku provokacija koje su već jučer dogodile nakon govora potpredsjednice vlade Marije Pejčinović Burić.

Mislim da sam jasno rekao hrvatski stav o tome što mislimo o političkim ciljevima Srpske radikalne stranke, njihovim 'postignućima' u 90-tima, osuđenom ratnom zločincu Šešelju.

Hrvatski stav je jasan, a to je da želimo razvijati odnose sa Srbijom, ali na način da rješavamo otvorena pitanja, okrenemo novu stranicu, kako bi razvijali političke i gospodarske odnose. Ovo je nešto što me od strane njegove stranke nije iznenadilo", rekao je Plenković novinarima nakon rasprave u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Aleksandar Šešelj pokušao je u utorak u raspravi u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe provocirati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji mu je oštro odgovorio da je on "živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla".

Premijer Plenković je u svom obraćanju članovima delegacija nacionalnih parlamenata članica Vijeća Europe govorio o ideje ujedinjene Europe, o Hrvatskoj i njezinu putu od samostalnosti, rata do članstva u EU-u i NATO-u, ratifikaciji Istanbulske konvencije, Europskom sudu za ljudska prava, vladavini  prava i ljudskim pravima.

 Govorio je i o Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama jugoistočne Europe i njihovim europskim integracijama za što se Hrvatska snažno zalaže. Dao je snažnu podršku Makedoniji i Albaniji za početak pristupih pregovora.

Rekao je da Bosna i Hercegovina zaslužuje posebnu pozornost i potporu na njezinu putu prema EU-u te se zauzeo za punu ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u skladu s europskim vrijednostima, a što uključuje i pravedan izborni zakon.

Rekao je da je o pitanju izbornog zakona u BiH razgovarao i s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom.

 "Predstavnici Venecijanske komisije nedavno su bili u BiH i razgovarali o provedbi odluke Ustavnog suda BiH i o pripremama za izbore. Šteta što nije postignut kompromis oko promjene izbornog zakona. Vjerujem da će se izbori održati prema postojećim pravilima jer je ostalo zaista malo vremena. Nadamo se da će taj proces proteći u najboljem redu i da će se onda ponovno otvoriti pitanje izbornog zakona", rekao je Plenković novinarima nakon rasprave.

 

Ne propustite