OVO MORATE ZNATI PRIJE ODLASKA NA BAZEN: Evo zašto su vam oči crvene poslije kupanja

Objavljeno:26.06.2018 - 16:41
A A A Times Arial

Kao u svemu u životu tako i prilikom boravaka na bazenu postoje mala pravila kojih se treba pridržavati! Poštujući bonton olakšat ćete uživanje i relaksaciju na bazenu sebi, ali i osobama u vašoj blizini.

bb1

Hlor se vezuje sa svim bakterijama iz vašeg tijela i pokušava da ih ubije, a onda nastaje iritantna hemijska reakcija

bb6
Znate onaj osjećaj kad izađete iz bazena i peku vas oči, a vi si mislite da je neko stavio previše hlora u vodu? E pa za taj osjećaj nije kriv hlor, barem ne direktno.

bb4

Kako su stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti objasnili, riječ je o mokraći.

bb2

“Hlor se vezuje sa svim bakterijama iz vašeg tijela i pokušava da ih ubije, a onda nastaje iritantna hemijska reakcija. To je ono zbog čega vas peku oči. To je hlor koji se veže za urin i znoj”, objasnio je dr. Majkl J. Bič.

Slično je i s kašljem koji zna da uhvati ljude tokom kupanja u zatvorenim bazenima, što je zapravo fizička reakcija na iritaciju na hlor u vašim plućima, koji ubija mokraću.

Poštujući bonton olakšat ćete uživanje i relaksaciju na bazenu sebi.

bb5

Koja su osnovna pravila?

Korištenje bazena dozvoljeno je osobama u adekvatnim plivačkim kostimima (zabranjeno je kupanje u rublju, kratkih hlačicama, majci)
Isto tako strogo je zabranjeno kupanje u toplesu

bb1
Prije korištenja bazena obavezno se istuširajte. Kupači sa otvorenim i inficiranim ranama ili zaraznim kožnim oboljenjima, ne smiju ulaziti u bazen.
U prostorije bazena nije dozvoljen ulazak u cipelama, unošenje hrane, pića kao i staklenih lomljivih predmeta.
Zabranjeno je skakanje i guranje u vodu, ometati druge plivače, izazivanje svađe ili tuče. To posebno vrijedi za djecu za koju vi kao roditelj i odrasla osoba morate preuzeti odgovornost.

bb
Zabranjeno je pušenje u bilo kojoj prostoriji bazena kao i kupanje u alkoholiziranom stanju
O nuždi da ne govorimo! Strogo je zabranjeno mokrenje u bazenima. Tako štitite svoje ali i zdravlje svih ostalih kupaća.
Upotreba muzičkih instrumenata, pjevanje, ples ili glasni razgovori koji mogu ometati službeni razglas su zabranjeni
Za korištenje dodatne bazenske opreme, igranje sa loptama, korištenje kozmetičkih preparata potrebna je dozvola nadležne osobe.
Korisnici bazena moraju kabine i garderobu koristiti odvojeno po spolu. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!