TRIKOVI KOJE NI ISKUSNE DOMAĆICE NISU ZNALE: Tajne za najčišću kuću ikada, zbog posljednje sve će vam blistati

Sve za dom
TRIKOVI KOJE NI ISKUSNE DOMAĆICE NISU ZNALE: Tajne za najčišću kuću ikada, zbog posljednje sve će vam blistati
.

Budimo iskreni mnogi od nas počinju raditi kućne poslove samo u tom trenutku kada shvatimo da u čitavoj kući nije ostalo samo jedno čisto mjesto, svaka soba koja izgleda kao bojno polje pokriveno u prljavštini. 

Ali, imamo dobre vijesti za vas. Čišćenje može biti brz i jednostavan proces ako znate čak i nekoliko osnovnih trikova.

Ovo su odlični savjeti koji će vam pomoći da brže i lakše završite svoj kućne poslove. 

Kako da očistite najprljaviju stvar u kupaonici 

bathrom

Stara zavjesa za kupatilo može izgledati kao nova, ako trljajte sve prljave površine, žute mrlje  rastvorom vodonik-peroksida i vode u jednakim omjerima. 

bathrom1

Za čišćenje zubnih četkica i ubijanje svih bakterija,  natopite ih sat vremena u sirćetu. Zatim temeljito operite vodom.

bathrom2
Potapite sve spužvice koje redovno koristite u kupatilu u jednakom omjeru vrele vode i sirćeta sat vremena. Zatim ih dobro oprati čistom vodom i osušite. 

Kako da vaša kada blista 

bath

Vodonik peroksid će vam pomoći da uklonite kamenac i žute mrlje. Sipajte u bočicu za sprej, raspršite po površini kade, sačekajte pola sata, a zatim isperite toplom vodom.

bath1
Rastvor napravljen od limunske kiseline efikasno uklanja žute mrlje.

bath2

Da bi ste se  riješili žutih mrlja potreban vam je paket limunske kiseline i šolja vode. Nanesite smjesu spužvicom po površini kade i sačekajte 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Kako da uklonite mrlje za wc školjke 

toilet

Koristite mješavinu senfa u prahu,  limunske kiseline i kukuruznog skroba u jednakim omjerima, kako bi poklopac za wc školjku bio kao nov. 

Da biste očistili i osvježili wc školjku, možete također napraviti 'bombe za čišćenje'. Ubacite 1-2 bombe u WC školjku kako biste je očistili i uklonili  neprijatan miris.

toilet1

Trebat će vam:

1 šolja sode bikarbone
1/4 čaše limunske kiseline
1/2 čajne kašike sirćeta
1 kašika od 6% vodonik peroksida
15-20 kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja

Priprema: 

Sipati soda bikarbonu u posudu i dodati limunsku kiselinu. U drugoj posudi, miješajte sirće sa vodonik-peroksidom. Zatim sipajte tečnost u suhu smjesu kap po kap. Dodajte esencijalno ulje i napravite male kugle pomoću kašike. Postavite bombe na komad papira i sušite ih najmanje 6 sati. Držite bombe u zatvorenoj staklenoj posudi.

 

Kako da očistite prostor između pločica 

tiles

Izgleda da bez obzira koliko smo uredni, bez obzira na to koliko često i temeljito čistimo svoj dom, prostor između pločica će uvijek biti prvo bijel, zatim siv, a na kraju gotovo crn.

Nakon što dobro očistimo pločice, fuge izgledaju u redu, ali za samo nekoliko sati bit će opet prljave.

tiles1

Nakon što očistite pločice, uzmite svijeću i njome istrljate fuge. 

tiles2

Kako to uspijeva? 

Svijeće su vodootporne i zbog toga se između pločica ne skuplja vlaga ni prljavština.

Kako da osvježite mašinu za veš 

masina

Sljedeće jednostavno i efikasno rješenje će vam pomoći da očistite mašinu za pranje veša iznutra.

Trebat će vam:

2 šolje sirćeta
¼ šolje sode bikarbone
¼ šolje vode
spužvica

Šta trebate učiniti:

Pomiješajte vodu i soda bikarbona zajedno u posudi. Ovaj rastvor prelijeteu odeljak za prašak za pranje. Dodajte sirće u bubanj mašine za pranje veša. Uključite mašinu na normalan cilus pranja. Nakon završetka, obrišite gumeni dijelove i vrata spužvicom. Ostavite vrata otvorena kako bi se bubhanj osušio.

Kako ukloniti mrlje  od ulja 

oil

Ako želite ukloniti mrlje od ulja sa šporeta možete jednostavno koristiti običnu gumicu za brisanje. Profesionalni servisi za čišćeje često koriste ovaj trik. 

oil1

Također, mrlje možete ukloniti sokom od limuna i kriškama limuna. Iscijedite limunov sok, trljajte kriške limuna po površini šporeta i ostavite 15 minuta. Zatim očistite mokrom krpom. 

Kako uklonit mrlje sa tepiha 

stains

Jedna kašikica glicerina u litri hladne vode pomoći će vam da očistite mrlje od kafe ili čaja. 

Da biste uklonili mrlje od piva, vina ili alkohola sa tepiha,  rastvorite toplu vodu s malo običnog faksa i trljajte po mrlji. Zatim  isperite smjesom od 1 kašičice sirćeta i 0,5 litara tople vode.

 

 

 

Ne propustite