OPREZ! ODMAH idite doktoru ako vidite OVO: Evo koje promjene ukazuju da se u tijelu razvija OPAKA bolest!

Zdrav život
OPREZ! ODMAH idite doktoru ako vidite OVO: Evo koje promjene ukazuju da se u tijelu razvija OPAKA bolest!
.

Baš kao i za svako oboljenje, tako je i za rak testisa važno rano dijagnosticiranje bolesti što je ključno za uspješno izlječenje. Brojna istraživanja dokazala su da je rak testisa uglavnom zloćudan te da je stopa preživljavanja tijekom pet godina bila otprilike 99%. Polovica slučajeva raka testisa bilježi se kod muškaraca u dobi od 20 do 35 godina. Kako prepoznati simptome? 

jj

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osjećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu.

Rijetko se pojavljuje i torzija testisa uz jake bolove, a znaci da je bolest uznapredovala mogu biti i kratkoća daha, krvavi iskašljaj, te rijeđe glavobolje i bolovi u kostima. Na bolove u donjem dijelu trbuha ne treba odmahivati glavom jer mogu biti još jedan simptom pa je potrebno uputiti se liječniku kako bi se na vrijeme otkrio uzrok boli.  Smatra se kako bi muškarac svakih mjesec dana trebao obaviti samopregled.

Preporuča se to napraviti nakon tuširanja kada je koža skrotuma opuštena. Opipajte nježno svaki testis, a ako primjetite otvrdnuće ili kvržicu veličine graška ili trešnje, obratite se liječniku.   

dd

Promjene oblika i veličine testisa također ne biste smjeli zanemariti.

Uz učestale samopreglede znat ćete prepoznati promjene na testisima. Ne treba značiti da je svaka promjena i simptom raka testisa, može biti riječ i o upali ili posljedicama ozljede, ali svakako je dobro otići na liječnički pregled kako biste isključili strahove da je riječ o najgorem. 

Muškarci se često žale na pojavu bijelih fleka na testisima, a one mogu da ukazuju na bezazlene promjene, ali i na opaku bolest. 

 

Istraživanja pokazuju da bijele fleke na testisima mogu biti obične akne, odnosno bubuljice, a može ih uzrokovati i zarasla dlaka ili upala korena dlake (folikulitis). Međutim, ova promjena može da ukazuje na brojne polno prenosive bolesti, kao što su kondilomi, herpes ili sifilis. Takođe, javlja se i problem uvećanih lojnih žljezda koji se ispoljava u vidu žutih izraslina na testisima, nalik na bubuljice.

dd3

Ako primijetite bilo kakve promjene na testisima, treba odmah da posjetite ljekara, naročito ako osjećate sljedeće simptome: osip, bol, velika količina sperme, bol, otok, bol tokom mokrenja i bol u genitalijama poslije sek*ualnog odnosa.

dd1

Kao najbolji vid prevencije, stručnjaci ističu da izbjegavate veš koji vas steže, vodite račna o higijeni, izbjegavajte dugo izlaganje jakom suncu i vrućini i obavezno se tuširajte odmah nakon završenih sportskigh aktivnosti.

Ne propustite